"Yargı bağımsızlığı sağlanmalı"

ANKARA (İHA) - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Anayasa değişikliği teklifini incelediklerini belirterek, "AB'den uyarı gelmeden dünyanın önünde utanç duymadan Türkiye'de gerçekten yargı bağımsızlığını sağlamamız gerekiyor. Hükümeti harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.

Yargının siyasallaşmasının söz konusu olduğunu ve bunu da AK Parti iktidarının gizlice yaptığını ileri süren Anadol, "Bunun en somut örneği de Anayasa Mahkemesi'nin belirli sayıdaki üyelerinin TBMM'ce seçilmesi girişimleridir hazırlıklarıdır. Bunu son derece tehlikeli görüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, bugün TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. Açıklamalarında özellikle yargı üzerinde duran Anadol, "Amacımız, yüksek yargı organı temsilcileri arasındaki tartışmalarda taraf olmak değil, tam tersine bu tartışma konularında CHP'nin görüşlerini açıklamak. Herhangi bir yargı organını karşımıza almayı amaçlamıyoruz" dedi.

Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay Başkanlarının açıklamalarını hatırlatan Anadol, hukuk ve demokrasinin et ve tırnak gibi olduğunu belirterek, hukuk üstünlüğü olmazsa o ülkede demokrasiden söz etmenin mümkün olamadığını ifade etti. Hak aramanın çok ucuz olması gerekliliğini vurgulayan Anadol, oysa bugün Türkiye'de hak aramanın son derece pahalı olduğuna işaret etti. "Maalesef pahalı olan yargı hizmetlerini gelmiş geçmiş ve bugünkü hükümetler yargının rahatlaması için kullanmamışlardır. Bu paralar olduğu gibi Maliye Bakanlığı'na gitmektedir" diyen Anadol, bu yüzden de vatandaşın hizmet alamaz duruma geldiğini kaydetti.
Anadol, açıklamalarında yoksulluk sınırındaki hakimlerle adaletin tesis edilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, "CHP olarak hükümete çağrıda bulunuyoruz, kamu hizmetleri alan insanları müşteri olarak algılayan anlayışı bıraksınlar, bütçeden yeterli payı ayırsınlar. CHP olarak da böyle bir girişimde bulunurlarsa destek vermeye hazırız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AB istiyor diye yargı da dahil her alanda değişiklik yapılmasının yanlış olduğunu ifade eden Anadol, hükümetin de bu açıdan reform yapıyormuş gibi göründüğünü belirtti. Anadol, "AB'den uyarı gelmeden dünyanın önünde utanç duymadan Türkiye'de gerçekten yargı bağımsızlığını sağlamamız gerekiyor. Hükümeti harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ SİYASALLAŞIR Yargının siyasallaşmasının söz konusu olduğunu ve bunu da AK Parti iktidarının gizlice yaptığını belirterek, "Bunun en somut örneği de Anayasa Mahkemesi'nin belirli sayıdaki üyelerinin TBMM'ce seçilmesi girişimleridir hazırlıklarıdır. Bunu son derece tehlikeli görüyoruz" ifadelerini kullandı. Milletvekillerinin, bakanların kendilerini yargılayacak organa hakim seçmesinin son derece sakıncalı olduğunu ifade eden Anadol, "Meclisin yargıçları seçmesi demokratik bir olay olarak sunulamaz. Tam tersine yanlış bir seçimdir" diye konuştu. Anadol bu konuda Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'e cevap vermek niyetinde olmadıklarını da belirtti.
Basın mensuplarını sorularını cevaplandıran Anadol, bir soru üzerine Bumin'in kendisinin arkadaşı olduğunu oy istemesi halinde kendisinin vereceğini belirterek, durumun böyle olacağını kaydetti. Kendisinin Grup Başkanvekilliği'ni kulis yaparak aldığını ifade eden Anadol, hakimlerin böyle bir kulis çalışmasına girmesinin doğru olmadığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Sadece arkadaş olmanın yetmediğini kendisinin iyi bir hukukçu olduğunu ifade eden Anadol, "Niye milletvekilini bu işin içine sokuyoruz?" ifadelerini kullandı.

CHP LEYLA ZANA'NIN MAHKUMİYETİNDEN VİCDANEN RAHATSIZIZ Anadol, 'İnfaz yasasında değişiklik teklifi' ile ilgili geri adım atılması konusunda bir başka soru üzerine, "Biz CHP olarak eski milletvekillerinin Leyla Zana ve yargılanan 3 milletvekilinin, hala daha ceza evinde kalmalarından vicdanen rahatsızız. Ama mevcut yasalar çerçevesinde, yargıçların da yapacağı bir şey yok. Yani yargıçlara, yasayı değiştirmeden 'niye bu kararı veriyorsunuz' demek hem yargı bağımsızlığı anlayışına terstir, hem de yargıya talimat verme anlamını taşır. Görev önce iktidar partisine düşer. İktidar partisi bu tür girişimlerde bulunur CHP de ona karşı çıkmaz" dedi. CHP'nin iktidar partisi olmamasına dikkat çeken Anadol, "Avrupa'nın duyduğu bu rahatsızlık sonucundan mı bu değişiklik gerekiyor. Böyle bir değişiklik getirirlerse, CHP'nin bir değişiklik getirerek onu yasalaştıracak durumu yok. Niyetimizi izhar ettik. Yasa teklifini hazırlayıp versek ne olacak. Sayın Başbakan'ın yapacağı iş, Bakanlar Kurulu'nda tasarı hazırlamaktır, bunu Meclis'e getirmektir. Bizim verdiğimiz yasa teklifleri çok sınırlıdır. Komisyon kurduk inceliyoruz. Bu çok yönlü bir sorun, hukuksal bir sorundur CHP bu konuyla ilgili komisyon oluşturmuştur, inceleme yapmaktadır. Başbakan söylesin 'DGM'ler kalkınca bu sorun kalkıyor' diye" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Anadol, Anayasa değişikliği ile ilgili bir soruya ise, "Türkiye'de anayasa değişikliklerine mutlaka ihtiyaç vardır. Bu talep Avrupadan geliyor onun için acele edelim anlayışı evvela halkımıza güvensizliktir. Yani biz diyoruz ki, illa Avrupa istiyor diye Anayasa değişikliği olmaz. Türkiye'nin ihtiyacı için olur. Bunların başında dokunulmazlık geliyor. Sayın Başbakan yalan söylemediyse. Özellikle dokunulmazlık konusu neden buradan çıkarılıyor. Neden korkuluyor? Bu sorumuza cevap alamadık. Niye çekiniyorlar, niye korkuyorlar?" diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin görüşüleceği komisyondaki tavırlarının sorulmasına karşılık Anadol, "Elimize yeni geldi. Hukukçu arkadaşlar inceliyor. Daha okuma fırsatı bulamadık" cevabını verdi.