Yargı çalışanlarından protesto

ANKARA (İHA) - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi yargı çalışanları Adalet Hizmetleri Tazminatları'nın iyileştirilmesi istemiyle eylem yaptı.

Adalet Bakanlığı ek binası önünde toplanan BES üyesi yargı çalışanları, "Adalet yoksa barış da yok", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" gibi sloganlar attılar. Grup adına bir açıklama yapan BES 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Turan, yargı alanında çalışanların kamu çalışanlarının en mağdur kesimlerinden olduğunu vurgulayarak, mahkemelerin olanca iş yüküne rağmen eksik personelle, eski hizmet binalarında ilkel koşullarda, sefalet düzeyinde bir ücret karşılığında yargı hizmetlerini yürütmeye ve adalet sağlamaya çalıştıklarını öne sürdü. Turan, yargı alanında çalışanların ve mahkemelere yolu düşenlerin hizmet yürütülen binalarının fiziki koşulları hakkında bilgi sahibi olduğunu belirterek, "Binalar oldukça eski, yetersiz ve teknik donanımdan yoksundur. Hala arşiv usulü ve tozlu dolaplar içinde çalışılmakta, teknoloji kullanılmamaktadır" dedi. Yargı hizmeti yürütülürken hakim, savcı, zabit katibi, yazı işleri müdürü, mübaşir ve diğer personelin bir bütün olarak değerlendirildiğini hatırlatan Turan, "Cezai sorumlulukları bakımından da aynı yasaya tabi tutulurken ekonomik iyileştirmeler söz konusu olduğunda farklı uygulamalarla karşı karşıya kalınmaktadır" diye konuştu. Turan şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Son olarak Adalet Bakanlığı tarafından, hakim ve savcıların tazminatlarının artırılması yönünde yasa teklifi Meclis gündemine getirilmiştir. 2003 yılında Adalet Bakanlığı yetkilileri ile Sendikamız temsilcileri arasında 'Adalet Hizmetleri Tazminatları'nın iyileştirilmesi konusunda mutabakat sağlanmış olunmasına rağmen, Bakanlığın son çalışmalarında hakim ve savcılar dışındaki yargı emekçileri iyileştirme kapsamı dışında tutulmuştur. Bakanlık yetkililerini mutabakata uymaya çağırıyoruz".

Yoğun iş yükünün altında yüzde 30 eksik personelle yargı hizmetlerini yürüten yargı çalışanları arasında eşitsizliğe neden olan bu yasa teklifinden vazgeçilmesi, merkez-taşra ayrımının kaldırılarak tüm yargı çalışanlarının Adalet Hizmetleri Tazminatı'nın 30 puan artırılması gerektiğini ifade eden Turan "Sendikamız, kölelik koşullarında hizmet yürüten yargı emekçilerinin en doğal ve insani talebi olan ücretlerinde iyileştirme talebinin savunucusu olacaktır" diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından yargı çalışanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taleplerini içeren dilekçelerini fakslamak için Kızılay PTT Şubesi'ne geçtiler.

Reklam
Reklam