'Yargı davası bugün imdada yetişiyor'

Ankara - Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, kendisinin yargılanmasına neden olan Mavi Akım Projesi'nin bugün "imdada yetişen bir hat" olarak değerlendirildiğini belirterek, "Ülkenin başbakanı bu hattan gelen gazın artması konusunda talepte bulunmuştur" dedi.

Ersümer ve Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davaya devam edildi. Duruşmada söz alan Cumhur Ersümer, suçlandığı Mavi Akım projesiyle
ilgili fiyatın pahalı olduğu iddialarının ortaya atıldığını anımsatarak, sonradan bu iddiaların gerçek olmadığının belirlendiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Enerji santrallarını ikincil yakıtla çalıştırdığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Ersümer, şu anda da söz konusu santrallerin ikincil yakıtla çalıştırıldığını kaydetti.

Ersümer, doğalgazda yaşanan aynı sıkıntının enerji sektöründe de görüldüğüne işaret ederek, 'ülkeyi 125 milyon dolar zarara uğrattığı' iddia edilen yönetmelik değişikliğine dayandırılarak yapılan yap-işlet-devret santrallerinin mevcut hükümet tarafından çalıştırıldığını ifade etti.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan da 9 Mayıs 2001 ve 18 Kasım 2002 tarihleri arasında 18 ay bakanlık görevi yaptığını ve bu dönemde bir tek doğalgaz alım-satım sözleşmesi imzalamadığını söyledi. Türkiye'ye doğalgaz sağlayan mavi akım ihalesi döneminde kendisinin bakan olmadığını belirten Çakan, ihaleyi feshetmediği gerekçesiyle Yüce Divan'a gönderildiğini anımsattı.

Enerji santralleri ihalelerine katılan 6 firma yöneticisinin tanık olarak dinlenildiği duruşmada ara kararı açıklayan Yüce Divan Başkanı Tülay Tuğcu, duruşmanın 7 Mart 2006'ya bırakıldığını bildirdi.

Reklam
Reklam