Yargı gerçekten bağımsız değil

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Barosu Başkanı Avukat Kazım Kolcuoğlu, "Bugünkü koşullarda yargımız gerçekten bağımsız değil, bu nedenle yargıç da güvenceli değil" dedi. "Sanığın kaçışının gerçek sorumlusunun MİT ve emniyet olduğu ortada iken, dürüstlüğünden kuşku duymadığımız Yargıtay Başkanını yurt dışına kaçışın sorumlusu olarak gösterme gayretleri büyük bir haksızlıktır. Yargıyı hedef almaktadır" açıklamasında bulunan İstanbul Barosu Başkanı Kolcuoğlu, Yargıtay Başkanı Özkaya'nın istifa edip etmemesi konusunda ise, "Bize göre daha önceden bir rapor alarak ayrılması gerekiyordu. Konuşmasını 6 Eylül'de yapıp, bir gün sonra da bir basın toplantısı düzenleyerek görevinden ayrılmasının kendisini rahatlatacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Kamuoyunda Yargıtay-Çakıcı ilişkilerinin günlerdir tartışılması üzerine, bugün bir açıklama da İstanbul Barosu'ndan geldi. İstanbul Barosu Başkanı Avukat Kazım Kolcuoğlu Beyoğlu'nda bulunan baro merkezinde yaptığı basın toplantısında, MİT-Yargıtay-Çakıcı ilişkilerini değerlendirirken, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın görevinden ayrılmasının doğru olacağını söyledi. Kolcuoğlu, "Susurluk kazasından sonra MİT ile mafya arasındaki bağlantıların koparılamadığı ilişkilerin, yargıyı etkilemeye kadar taşındığı bu olayla anlaşılmıştır. MİT müsteşarının, 'artık Çakıcı ile ilişkimiz kalmamıştır' açıklaması ilişkilerin varlığını göstermektedir. Sanığın kaçışının gerçek sorumlusunun MİT ve emniyet olduğu ortada iken, dürüstlüğünden kuşku duymadığımız Yargıtay Başkanını yurt dışına kaçışın sorumlusu olarak gösterme gayretleri büyük bir haksızlıktır. Yargıyı hedef almaktadır" dedi.

Yargıtay Başkanının, MİT mensubu ile yargılamaya ilişkin görüşmeyi kabul etmesinin de bir hata olduğunu belirten Kolcuoğlu, "Bugünkü koşullarda yargımız gerçekten bağımsız değil. Bu nedenle yargıç da güvenceli değil. Telefon dinlemelerinde yasal kurallara uyulmadığı, bir telefon için mahkemeden alınan kararla, o telefonla konuşan tüm kişilerin konuşmalarının dinlendiği, yasa gereği deşifre edilip mühürlenip, mahkemeye teslim edilmesi gereken bant içeriklerinin yasalara aykırı olarak basına sızdırıldığı görülmüştür. Hukuk dışı bu uygulamaya sessiz kalınması, hatta bazılarınca hoş görülmesi gerçekten bizi endişeye düşürmektedir. Kurumlarda önemli görevler üstlenmiş kişiler, yapılan suçlamanın hesabını yargı önünde vererek aklanmalı, uğradığı haksız suçlamalara karşı yargı önünde hesap sorma rahatlığını yaşamalıdır. Yargının adalet arayan herkesin başvuracağı bir kurum olduğu asla unutulmamalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gazetecilerin, "Eraslan Özkaya'nın 6 Eylül'de yapılacak olan adli yılın açılış törenine, sağlık nedenlerini gerekçe gösterip katılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Kolcuoğlu, "Kanımca Özkaya, suçlamalara yanıt verme konusunda bazı hazırlıklar yaptı. Bu açılışta da bunlara yanıt vermeyi planladı. Ancak adli yılın açılış töreninde Başkanlar Kurulu'nun izniyle konuşma yapılabilmektedir. Herhalde Özkaya'nın vereceği yanıtlar, kurul tarafından doğru bulunmadı ve oraya taşınması istenmedi. O da sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılmama kararı aldı" yanıtını verdi.

Kazım Kolcuoğlu, Eraslan Özkaya'nın istifa edip etmemesi konusuna da değinerek, "Bize göre daha önceden bir rapor alarak ayrılması gerekiyordu. Konuşmasını 6 Eylül'de yapıp, bir gün sonra da bir basın toplantısı düzenleyerek görevinden ayrılmasının kendisini rahatlatacağını düşünüyoruz. İyi bir hukukçu; ama her iyi insanın bazı hataları vardır. Bu bize göre etik bir hatadır" ifadelerini kullandı.