"Yargıda Reform Hareketleri" Konferansı-AK Parti Sakarya Milletvekili Yavuz:

AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, yargı reformunun, demokrasinin derinleşmesi, adaletin yerleşmesi ve hukuk devletinin zorunluluğu olduğunu söyledi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, yargı reformunun, demokrasinin derinleşmesi, adaletin yerleşmesi ve hukuk devletinin zorunluluğu olduğunu söyledi.

Yavuz, Adapazarı Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen "Üstünlerin Hukukundan Hukukun Üstünlüğüne-Yargıda Reform Hareketleri" konferansında yaptığı konuşmada, demokratik hukuk devleti olmadan dünyada söz sahibi olunamayacağını ifade etti.

Yargının çoğu zaman sistemde ihmal edildiğini, bütün sistemin üçlü bir sacayağı üzerine kurulduğunu dile getiren Yavuz, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bu ayaklar yasama, yürütme ve yargı ancak yargı çoğu zaman ihmal ediliyor. Bu üçlü ayağın bir tanesinin aksaması yapının çökmesine neden olmaktadır. 2002'den önce yürütme ve yasama iç içe geçmiş bir haldeydi. Yargı ise zaten aksıyordu. Bu nedenle Türkiye, krizlerden kurtulamıyordu. Son on yılda ise bu üçlü sacayağından yasama ve yürütme ayrı, iç içe geçmeden, çalışıyor. Bu nedenle de güzel işler yapılıyor.

Yargı ayağına gelince, AK Parti, yargıda önemli reformlar gerçekleşmiştir."

Yavuz, Türkiye'de 1960'da girişilen yargı reformunun istenen sonucu vermediğini belirterek, o dönemde başlatılan yargı reformunun sistematik şekilde yapılmaması, plansız ve kapsayıcı olmaması nedeniyle başarılı sonuçlar alınamadığını kaydetti.

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları bizim acele yargıda reformu yapmamızı gerektiriyor" diyen Yavuz, "Yargı reformu, demokrasimizin daha derinleşmesi, adaletin yerleşmesi ve hukuk devleti olmanın zorunluluğudur. İşte bu hedef doğrultusunda son on yılda yargıda yapılan değişikliklerin temeli, sorun odaklı değil, sistem odaklı bir yaklaşım sergilemekte, uzun vadeli bir bakış açısı ortaya koymakta ve toplumun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaktadır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yavuz, AK Parti döneminde yargıda yapılan reformlarda gelişme ve başarı ortaya konduğunu ve Türkiye'nin dünyanın gelişmiş ülkeleriyle arasındaki mesafeyi kapatmak için mücadele verdiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Çağrı Turgut

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz