ANKARA (İHA) - Hükümet, yargıda yeni bir dönemin kapısını açacak olan 'Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. TBMM'ye öğle saatlerinde gönderilen ve 15 maddeden oluşan tasarı şu yenilikleri içeriyor:
"- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'nin sıkça mahkum olmasına yol açan 'davaların makul sürede görülmesi' için değişik öngörülüyor. Bu amaçla adli tatili 45 günden, 1 Ağustos-5 Eylül arasını kapsayan 36 güne indirilmesini öngörülüyor.
- TCK'nın 432'nci maddesinde de değişiklik yapılırken 'reşit olmayan kız, kadın veya erkek cebir, şiddet, tehdit, hile olmaksızın kendi rızasıyla şehvet hissi veya evlenme maksadıyla kaçırılmış ve kaçıran tarafından hiçbir zarar verilmeksizin bırakılmış ya da ailesine teslim edilmişse' artık 6 aydan üç seneye kadar hapis cezası yerine bir aydan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılacak.
- İcra İflas Yasası'nda değişiklik yapılıyor. Buna göre icra müdürlüğüne mal bildiriminde bulunmayalanların 10 günlük hafif hapis cezasına çarptırılması uygulamasından vazgeçiliyor. Ancak halen devam eden davalarda ilgililerin bir ay içerisinde bildirimde bulunması gerekiyor. Bu düzenleme ile ilgili tasarının gerekçesinde, 'düzenlemenin 2001 yılında ceza mahkemelerine gelen 3 milyon 441 bin 37 davanın 1 milyon 410 bin 892'sinin icra ceza mahkemelerinden gelmesi ve bunun büyük bölümünü de 10 günlük hapis cezalarının oluşturması' ifadeleri yer aldı.
- Tasarıyla tutuklulara haklarında açılan davanın iddianamesinin mahkeme kalemleri yerine cezaevlerinde verilecek.
- Asliye mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde adli sicil bilgilerinin kaymakamlıklardan alınması hüküm altına alınıyor.
- Sulh mahkemelerinin bakacağı davaların sınırının 400 milyondan 5 milyara kadar artırılırken, bu mahkemelerin miktarı bir milyarı geçmeyen mal veya alacak davasındaki nihai kararlarının kesin olması, değeri 10 milyarı aşan alacak davalarının temyizinin Yargıtay'da duruşma açılarak karara bağlanması da hüküm altına alınıyor.
- Tasarıya göre, Yargıtay hukuk dairelerinin, miktarı 6 milyara kadar olan kararları hakkında karar düzeltme yoluna gidilemeyecek. Halen devam eden davalarda mahkemeler parasal sınırın değişmesi nedeniyle görevsizlik kararı veremeyecek. Benzeri biçimde ceza mahkemelerinin miktarı iki milyara kadar olan para cezaları ile yukarı sınırı 10 milyarı geçmeyen para cezasını gerektiren suçlardan dolayı verilen beraat kararları temyiz olunamayacak.
- İcra İflas Kanunu gereğince, 'Malları vermeyen, malları göstermeyen ve iflas idaresi altında bulunma mükellefiyetine uymayan müflis' hakkında iflas idaresinin vereceği müzekkere üzerine icra mahkemesi tarafından 10 günden bir aya kadar hafif hapis cezası verilecek. Ayrıca, nedeni ne olursa olsun 'icra takibinden vazgeçildiğinin tutanağa yazılması için, miktar ve kıymeti belli olan ilamlı ve ilamsız alacaklardan vazgeçilen miktara ait harcın yarısının' alınması da hküm altına alındı.
- Türk Ceza Kanunu (TCK) uyarınca bir aydan az hafif hapis cezasına çarptırılanlar için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğname düzenlemesinden vazgeçiliyor. Bu davaların temyizi üzerine dosyalar, tebliğname düzenlemeksizin ilgili daireye doğrudan gönderilecek, ancak daire kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın karar düzeltme ve itiraz etme yoluna başvurmasının önü de yeni hükümle kapatılmıyor".