Yargının hızlandırılması için üçüncü paket yakında Meclis gündemine gelecek

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katıldığı Reform İzleme Grubu Toplantısı sona erdi. Basın toplantısına, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Afif Demirkıran ile TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sayım Tekelioğlu da katıldı.
Uzun tutukluluk sürelerine ilişkin bir soruya Adalet Bakanı Sadullah Ergin, uzun yargılamalara ilişkin şikayetlerin bugün çıkmadığını ifade etti. Uzun yargılamanın esas aldığı noktanın yüksek yargıda geçen süre olduğuna dikkat çeken Ergin, ilk defa Yargıtay'a gelen dosya sayısından daha fazlasının karara çıktığını kaydetti.
Birikmiş iş yükünün, iki yıl ve üç yıl içinde tasfiye edileceğini dile getiren Ergin, yargılamaların bir yıl içinde hem de temyiz aşamasıyla birlikte bitirilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Ceza mevzuatının 2004 yılında değiştiğini ve 2005 yılında yürürlüğe girdiğini, 2009 yılına kadar ise uzun tutukluluk sürelerine ilişkin bir şikayet olmadığını anlatan Ergin, bu tarihten sonra görülen bazı davalardan kaynaklı spesifik görüşlerden dolayı uzun tutukluluk sürelerine ilişkin şikayetler olduğunu kaydetti. Ergin, yargının hızlandırılmasına dönük üçüncü paketin yakın zamanda Meclis gündemine geleceğini belirtti.
Vicdani rete yönelik bir soruya ise Ergin, 15-17 Kasım'da AİHM kararlarına yönelik bir çalıştay yapıldığını hatırlatarak, burada Türkiye'ye yönelik ihlal kararlarının tamamının masaya yatırıldığını söyledi. Ortaya çıkan raporlar doğrultusunda değerlendirmelerin devam ettiğini dile getiren Ergin, çıkan sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

ŞAHİN: HEDEF, İHLALLERİN HİÇ OLMAMASI
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, karakolda bir vatandaşa yönelik yapılan şiddet olayına ilişkin soruya karşılık; zaman zaman vatandaşa tutum ve davranışlarda yanlışlıkların olabileceğini kaydetti. Ancak bunun sayısına bakıldığında personel sayısıyla mukayese edildiğinde son derece düşük olduğunun görüleceğini vurgulayan Şahin, hedeflerinin bu tür olayların hiç olmaması olduğunu söyledi. "Sıfırlanmasıdır, sıfırlanmıştır ama zaman zaman olabiliyor." diyen Şahin, bu durumda ise hukuk çerçevesinde her eylemin değerlendirilmesinin yapılıp takdirinin gerçekleştirilmesi olduğunu ifade etti.
Bunun yapıldığını anlatan Şahin, her olayın kendi durumuyla değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, bir olayı yüz olay gibi göstermenin de kurumlara haksızlık olacağını söyledi. Olayları görmezlikten gelmek ne kadar yanlış ise bir olaydan dolayı bütün kurumu suçlamanın da o kadar yanlış olduğuna dikkat çeken Şahin, kolluğun izlenmesine yönelik, şikayetlerin değerlendirilmesine yönelik yakın zamanda, önümüzdeki aylarda Parlamentonun gündemine geleceğini kaydetti.
Bu arada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuşması sırasında elektrik kesintisi yaşanınca, "Bu elektrik kesintisi AB standartlarına uymadı." dedi. Bu söz katılımcılar arasında gülüşmelere neden oldu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz