ANKARA (İHA) - Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, iktidarın da muhalefetin de yargı ve ordu üzerinden ya da toplumun başka değerleri üzerinden iktidar kavgası yapmaması gerektiğini belirterek, bunun rejime zarar vereceğini söyledi.
Ankara Barosu'nun Gölbaşı Tesisleri'nde bir basın toplantısı düzenleyen Coşar, gazetecilerin Şemdinli iddianamesiyle ilgili sorularını cevaplandırdı. Şemdinli'deki olayları araştırmak üzere TBMM'de kurulmuş olan Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarının gizli olduğunu ve henüz çalışmalarını tamamlamadığını bildiren Coşar, "Komisyon çalışmalarını tamamlamadan, o komisyondaki herhangi bir üyenin komisyonda toplanan bilgilerle ilgili dışarıya bilgi vermesi, o komisyonun diğer üyelerinin bilgisi dışında bilgi vermesi çok hoş değil, hukuka da uygun değil" dedi. Coşar, TBMM'nin, görevinin sınırları dışına çıkan üyesi ile ilgili olarak bir tasarrufta bulunması gerektiğini savundu. Şemdinli ile ilgili son iddianameyi henüz okumadığını ifade eden Coşar, "Ben bir takım baro başkanlarının, bir takım hukukçuların, bir takım siyasilerin, bu en son iddianameyle ilgili basında yer alan açıklamalarını okuyorum. Kendilerine haksızlık yapmak istemem. Eğer iddianameyi okumadan bir görüş bildiriyorlarsa, bu doğru değil. Bizde bir yaklaşım var genel olarak, bunu Van 100. Yıl Üniversitesi ile ilgili davada da gördük. Siyasi pozisyonumuza göre tavır alıyoruz" diye konuştu.
Baro olarak, hukukun ve yargının siyasallaşmasına karşı olduklarını vurgulayan Coşar, "Benim de bir siyasi görüşüm var. Siyasi görüşlerimizi sahip olduğumuz yetkilerde kullanmaya kalkarsak, o zaman hukuk devletine zarar vermiş oluruz. Özellikle hukukçuların bu konuda duyarlı olması gerekir. Çifte standart uygulanmaması gerekir" diye konuştu.
Başbakan'ın Yücel Aşkın olayındaki tavrını hatırlatan Coşar, "Sayın Başbakan bunun Anayasa'nın 132. maddesine aykırı olduğunu söylemişti. Şimdi başbakan bu olayla ilgili başka bir tavır izliyor. Bu da çifte standart. Başbakan bir şiir okumasından dolayı mahkum edildi. Ondan sonra baroları, hukukçuları eleştirdi. 'O zaman neredeydiniz?' diye. Doğru, O zaman neredeydi barolar? Ama şimdi benzeri olaylar var. Bunu bizzat yaşamış olan Başbakan'ın da bu olaylar karşısında duyarlı olması gerekir" açıklamasında bulundu.
"Baykal'ın yaptığı açıklamaları nasıl değerlendirdiğinin" sorulması üzerine ise Coşar, Baykal'ın iddianameyle ilgili eleştirilerini ve tavırlarını doğru bulmadığını kaydetti. Coşar, Türkiye'de Baro Başkanları'nın da siyasetçilerin de bu konularda siyasi referanslarına göre hareket etmemesi gerektiğini belirtti. Adalet Bakanı'nın savcı hakkında inceleme başlatmasının yargı bağımsızlığı açısından sıkıntı doğurup doğurmadığının sorulması üzerine Coşar, "Sıkıntı gayet tabi. Sayın Başbakan'ın okuduğu şiirden dolayı verilen mahkumiyet kararı benim bakış açıma göre, Türkiye'de yargının siyasallaşmasının en somut örneklerinden birisi. Bu yönetim, afaki olarak suçlanıyor değil. Bu suçlamaları doğrulayan somut kanıtlar var ortada. Bu yönetim de yargıyı siyasallaştırdı. Yargının siyasallaşmasında günümüzün iktidarının da payı var. Hem yargı siyasallaşıyor, siyaset de yargılaşıyor" dedi.
"Komisyon Başkanı'nın verdiği belgelerin hukuki olarak delil olarak kullanılıp kullanılamayacağının" sorulması üzerine de Coşar, bunların kullanılabileceğini söyledi. Coşar ayrıca, meclis komisyonunun soruşturma değil, araştırma komisyonu olduğu için burada bazı kişilerin gelip ifade vermesinin yasaya aykırılık teşkil ettiğini de bildirerek şunları kaydetti:
"Burada Sayın Komutan'ın örnek bir tavrı var. Bizim siyasilerimize örnek olacak bir tavrı var. 'Ben yargılanmaya hazırım' dedi. Oysa TBMM üyelerinin büyük kısmı yargılanmamak için dokunulmazlıklarına sığınıyorlar. O bakımdan bu tavrın bazı milletvekillerine örnek olması lazım."
Coşar, bu konu üzerinden yürütülen bir rejim tartışması olduğunu da savunarak, "İktidar kavgası var. Baykal'ın tavrını doğru bulmuyorum. İktidar da muhalefet de yargı üzerinden, ordu üzerinden ya da toplumun başka değerleri üzerinden iktidar kavgası yapmaması gerekir. Bu rejime zarar verir" diye konuştu.