Yargıtay Bakan Akdağ'ı tazminat cezası

ANKARA (ANKA)- Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu'nu İlaç ve Eczacılık eski Genel Müdürü Hayriye Mıhçak'a toplam 10 bin YTL tazminat ödemeye mahkum etti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Ankara 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı onayarak Bakan Akdağ ve Müsteşar Gümrükçüoğlu'nun eski genel müdür Mıhçak'a tazminat ödemesinin önünü açtı.

-BAKANLARDAN TAZMİNAT İSTEME KARARI-
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin verdiği bu kararın ardından bürokratlarını etkisiz hale getirerek görevden alan bakanlar aleyhine manevi tazminat talebiyle dava açılmasının da yolu açılmış oldu.
Mahkeme kararında, davacı Mıhçak'ın görevden alınma sürecinde yaşadığı olumsuzluklara atıfta bulunularak, "Davacının görevi nedeniyle yaptığı usulsüzlük varsa, yasal sorumluluğu nedeniyle idari işlem yaptırması gereken ve bu yolu da kullanan davalıların yargı kararını uygulamakla görevli olmalarına rağmen yaptıkları eylem ve işlemlerle, davacıyı hukuken göreve başlatmış olmalarına rağmen, uygulamada fiilen görev yapamaz hale getirerek, personel ve çalışma arkadaşlarının bulunduğu iş ortamında etkisiz bıraktıkları gözetilerek kişisel kusurları nedeniyle manevi tazminattan sorumlu oldukları gözetilmeden davanın reddi doğru görülmemiştir" denildi.

Reklam
Reklam

-İMZA YETKİSİ ALINARAK ATAMASI YAPILDI-
Mahkeme'nin Bakan Akdağ ve Müsteşar Gümrükçüoğlu'nu tazminata mahkum ettiği kararın gerekçesinde, mahkeme kararıyla görevine dönen Mıhçak'ın görevine başlatıldığı ancak imza yetkisinin verilmediğine de dikkat çekildi.
Mahkemenin gerekçeli kararında şu görüşlere yer verildi:
"Yasa gereği davacıyı eski görevine başlatmakla yükümlü olan davalıların görünürde mahkeme kararını uyguladığı ve davacıyı göreve başlattığı, ancak eski makam odası yerine daha elverişsiz üç şubenin ortak kullanabileceği bir mekanda göreve başlattığı, mühür ve evrakların teslim edilmediği, yerine görevlendirilen diğer davalı Orhan Gümrükçüoğlu müsteşar vekili olarak görevlendirilmesi yapılmak suretiyle davacının teşkilat olarak ona bağlı hale getirildiği, imza yetkisi alınarak bu kişiye verildiği, davacının önceki yıllardan kalan 55 günlük iznini kullanma talebinin soruşturmanın sürüyor olması gerekçesiyle reddi ile görevde kalmaya, giriş-çıkışlarda devam cetvelini imzalayarak yerine atanan kişinin günlük denetimi ile uyarılmasına maruz bırakıldığı, dakikalık izinlerin dahi yazılı hale getirildiği, makam odasında 5 günlük onarım çalışması başlatılması gibi makamın sıfat ve onuruna yakışmayacak uygulamalara girildiği belgelerden anlaşılmaktadır."
Mahkeme'nin bu kararına ilişkin Bakan Akdağ ve müsteşar Gümrükçüoğlu, 2005 yılından itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte toplam 10 bin YTL yi Mıhçak'a ödeyecek.

Reklam
Reklam