Yargıtay başkanı Arslan emekli oldu

ANKARA (ANKA)- Yargıtay Başkanı Osman Arslan, bugün yapılan veda toplantısı ile yaş haddinden emekliye ayrıldı. Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda yapılan toplantıya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Yargıtay daire başkanları, Yargıtay üyeleri ve çalışanlar katıldı.

Törende ilk konuşmayı Yargıtay Birinci Başkanvekili Osman Şirin yaptı. Şirin, Yargıtay Başkanlığından emekliye ayrılan Arslan'ın yargıç olarak görev yaptığı süre boyunca 214 bin 430 karara imza attığını ve Yargıtay üyesi olarak da 7 bin 478 gün görev yaptığını söyledi. Arslan'ın görev yaptığı süre içerisinde 3 anayasa eskittiğini belirten Şirin, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"3. Anayasa da eskidi. Bir tasarı ile ülkenin çalkalandığı dönemde görevi bırakıyorsunuz. Umuyoruz ki yüce Yargıtay bir çok hükmü ile uyuşur durumda olmadığımız tasarıya yeni başkanı ile hükmedebilecektir. Hazırlanacak tasarı hava kadar önem arz ediyor"

-ARSLAN, "ALLAH'A ŞÜKREDİYORUM Kİ EMEKLİLİĞİ YAŞADIM"
Şirin'in ardından kürsüye çıkan Yargıtay onursal Başkanı Arslan, "Allah'a şükrediyorum ki emekliliğimi yaşadım" dedi. Hüzünlü bir sevinç yaşadığını belirten Arslan, şunları söyledi:

"41 yıl boyunca yargıya hizmet verdim. Yargı dağıtmak bizim için bir yaşam biçimiydi. Bu nedenle hüzünlüyüm. Sevinçliyim; Çünkü, sağlıkla, mutlulukla meslek hayatımı bitiriyorum. Her görevin başlangıcı ve sonu var. Osman Arslan olarak devlete karşı görevlerimi yaptıysam ne mutlu bana.

- "ADALET TERAZİSİNİ BİLEREK SAPTIRMAMAK ÖNEMLİ"
"Bu devlet, bu millet bir adli yargı mensubuna vereceğini fazlasıyla vermiştir. 214 bin karara bu çatı altında imza attım. Attığım her imzayı bilerek attım. Verdiğim her kararın arkasındayım. Önemli olan insanların adalet terazisini bilerek isteyerek saptırmamasıdır. Bu konuda çok titiz davrandım.
Uzun yaşayan devletler adil olmuştur. Adil olmayan devletlerin ömrü çok uzun olmamıştır. Hakimlerin maaşlarına üç kez zam yapıldı. 1975, 1992 ve 2006 yıllarında yapıldı. 2006 yılında yüzde 45 oranında zam benim dönemimde yapıldı"

Reklam
Reklam

- "HAKİMLERİN DÜRÜST OLMASI YETMEZ, DÜRÜST GÖRÜNMESİ DE GEREKİR"
Hakimlerin, görevlerini yaparken dürüst olmalarının yeterli olmayacağını belirten Arslan, "Hakimler, yaşantılarına özen göstermek durumunda. Biz tarafları yargılarız, taraflar da bizi yargılar. Yargılandığını bilen hakimin özel hayatını disipline etmesi gerekir. Hakimlerin dürüst olması yetmez, dürüst görünmesi de gerekir. Hakimlerin zengin sofralarından uzak durması da gerekir. Hakimlerin bağımsız ve teminatlı olması bir imtiyaz değildir. Bağımsız olmayan bir hakimden söz edilemez. Teminatı olmayan hakimin bağımsız olması beklenemez" diye konuştu.

- "HAKİM, HUKUKTAN YANA TARAF OLMALIDIR"

Hakimlerin tarafsız olması gerektiğini belirten Arslan, "Hakim, hukuktan yana taraftır. Hakimler, Türkiye Cumhuriyeti'nden yana taraftır. Hakimler, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğünden yana taraftır, taraf olmalıdır" diye konuştu.
Hazırlanan yeni anayasa taslağına da değinen Arslan, "Yargıtay bu konuda sesini duyuracaktır. En doğrunun bulunması için gerekli girişimlerde bulunacaktır" dedi.
Arslan'a konuşmasının ardından onur belgesini Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin sundu. Fotoğraf çekiminin ardından Arslan ve ilesi Yargıtay binasından uğurlandı.

Reklam
Reklam

YARGITAY, YENİ BAŞKANINI SEÇECEK
Arslan'ın emekliye ayrılmasının ardından Yargıtay üyeleri yarın sandık başına gidecek. Arslan'ın yerine aday olan 9 Yargıtay üyesi, Yargıtay Başkanı olmak için yarışacak. 250 üyesi bulunan Yargıtay da en az 126 üyenin oyunu alan aday yeni Yargıtay Başkanı olacak. (ANKA)