Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, "Almanya'da hukuk davaları yılda 3 bin, ceza davaları 5-6 bin civarındadır. Türkiye'deki dosya sayısını duyunca rahatladık" diyen Alman mevkidaşı Prof. Dr. Klaus Tolksdorf'a, "Sayın Başkan biz o rakamları hiç göremeyeceğiz, siz de göremeyeceksiniz" dedi.
Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak ve Almanya Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Klaus Tolksdorf, Kültür Üniversitesi Şirinevler Kampüsü'nde düzenlenen "5. Türk-Alman Yargıtayları Çalıştayı"nda bir araya geldi. Çalıştayın açılışında konuşan Prof. Dr. Klaus Tolksdorf, "Daha önceki toplantılarda çok uzun süren yargılama süreçlerini konuştuk. Almanya'da da bununla ilgili bir takım sorunlar yaşıyoruz. Almanya'da Yargıtay olarak iş yüküyle ilgili olarak tereddütlerimizi daha önceki toplantılarda dile getirdik. Sayısal olarak verecek olursam hukuk davaları yılda yaklaşık 3 bin, ceza davalarıysa 5-6 bin civarındadır. Ancak sizin dosya sayınızın 1.8 milyon olduğunu duyduğumuzda biz biraz rahatladık" dedi.
Ardından kürsüye gelen Nazım Kaynak ise Prof. Dr. Klaus Tolksdorf'un sayısal verilerine cevap vermek istediğini belirterek, "Ben Hukuk Fakültesi'nde bir dersimizde hocamızın bize anlattığı Fransız İhtilali'nde bir maliye bakanı çıkmış rakamları söylüyor. Tabii ona itirazlar geliyor. O itirazlara karşı cevaben diyor ki 'beyler bu rakamlara selam verin, bir daha göremeyeceksiniz.' Sayın Başkan biz o rakamları hiç göremeyeceğiz, siz de göremeyeceksiniz. Sizin de işleriniz artık bu gelişen dünyadaki karşılıklı ilişkiler nedeniyle fazlalaşacaktır" diye konuştu.
Türkiye'de son yıllarda hukuk alanında çok önemli değişiklikler yapıldığını vurgulayan Kaynak, "2005 yılında Ceza Hukuku ilke ilgili mevzuatta değişikliğe gidilmiş, bu konuda Avrupa'nın en yeni Ceza Hukuku mevzuatına sahip Almanya örnek alınarak, Türk Ceza Hukuku sistemi yeniden yapılandırılmıştır. Bu değişikliklerle Ceza Hukuku'muzun teoriden pratiğe bütün sistematiği yenilenmiştir. Ceza Hukuku'nun yanında Ceza Usul ve Ceza İnfaz sistemimizin de yenilendiği yeni ceza adaleti sistemiyle ülkemiz çağdaş
bir ceza adalet sistemine kavuşmuştur. 2011 yılında ise hukuk yargılama yasamız da değişmiş, borçlar ve ticaret kanunlarımız da Haziran ayında yürürlüğe girecektir. Yeni yasalar ile birlikte hukuk literatürümüze birçok yeni kavram girmiş bulunmaktadır" dedi.
Yargıtay Başkanı Kaynak, Almanya ile Türkiye gibi kader ortaklığına dayanan köklü tarihi, kültürel ve ticari ilişkiye sahip ülkelerin hukuk sistemlerini düzenli olarak birbirleriyle uyumlu hale getirmesi bir zorunluluktur. Bizim kültürümüzde iki insanın kanı birbirine değdiğinde artık kan kardeş olurlar. Kan kardeşliği, öz kardeşlik gibi kabul edilir. Türkler ve Almanlar, 1. Dünya Savaşı'nda aynı cephelerde, omuz omuza savaşarak kan kardeşliği kurmuş iki millettir. Bu nedenle bu dostluğumuzun sağlam temellere dayanması ancak hukuki işbirliği ile bir anlam kazanır" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz