Yargıtay Başkanı Kaynak: Yargı bağımsızlığı sadece atamalardan ibaret değil

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Yargı bağımsızlığının sadece atamalardan ibaret olmadığını, bütçe dâhil hiçbir konuda yargının...

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Yargı bağımsızlığının sadece atamalardan ibaret olmadığını, bütçe dâhil hiçbir konuda yargının baskı altına alınmaması gerektiğini belirtti.

Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu', Ankara JW Marriott Otel'de başladı.

Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, yaptığı konuşmada, yargının da diğer kurumlar gibi gelişmeler karşısında kendisini değiştirmek zorunda olduğunu ifade etti. Aksi halde çağın gerisinde kalınacağına işaret eden Kaynak, bu nedenle yargı sistemlerinin kendini yenileyip reformlar yapmaya devam ettiğini kaydetti. Türkiye'de son yıllarda yoğun yargı reformu yapıldığını anlatan Kaynak, yargının da çağdaş ve şeffaf bir yönetim anlayışına geçmesinin temel hedef olması gerektiğini söyledi.
Performansa dayalı bir yönetim anlayışının benimsenmesi, açık ve anlaşılır bir performans ölçülerinin getirilmesini isteyen Kaynak, etik ilkelerinin etkin olarak uygulanmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Devletin aynı işi yapan hâkimler arasında ayrım yaparak adaletsizlik yapmaması gerektiğini belirten Kaynak, yargının gereksiz işlerden arındırılmasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Yargı bağımsızlığının sadece atamalardan değil, bütçe dahil hiçbir konuda baskı altına alınmaması olduğunu dile getiren Kaynak, yargının kendini yenilememesi halinde ise fertlerin kendine göre çözüm yöntemleri üreteceğine dikkat çekti. Önemli olanın alternatif çözüm yollarının bulunması, yargıya gelen iş yükünün azaltılması olduğunu anlatan Kaynak, gelecek nesillere adil, güvenli, bağımsız, iyi işleyen bir yargı bırakmak için olağanüstü bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Danıştay Başkanı Hüseyin H. Karakullukçu ise gelişim ve değişim diye iki kavram olduğunu ifade etti. İnsan doğduğundan itibaren geliştiğini ve değişime uğradığını anlatan Karakullukçu, hukukun da böyle olduğunu belirterek insanlarla birlikte doğup geliştiğini kaydetti.

Mevcut hukuk kurallarının da insanlarla birlikte değişmek zorunda olduğunu vurgulayan Karakullukçu, değişimden korkulmaması gerektiğini ifade etti. İnsanın olmadığı yerde hukuk dâhil hiçbir şeyin olmayacağını dile getiren Karakullukçu, temel hak ve özgürlüklerin her zaman lazım olduğunu sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: