Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yeni adli yılın başlangıcında Yargıtay binasındaki yapılan törende konuşma yaptı. Gerçeker laiklik vurgusu da yaptığı konuşmasında yargının bağımsız olmasının önemine değindi.
Gerçeker'in konuşmasında öne çıkanlar:
"Hukukun üstünlüğünden sözetmek istiyorum. Çağlar boyu insan toplulukları arasında süren savaşlar sonrasında bugünlere gelince en üstün yönetim sistemi olarak demokratik, hukuk sistemi benimsenmiştir. Yasama, yargı ve yürütme birbirinden kopmaz. Bu doğrultuda güçler ayrılığı benimsendi. Aslında bu ayrılık görev ve tanımlarıyla birbirini tamamlayan bir kavram olarak kabul edilmelidir.
Türkiye Anayasası da bu hükümleri benimsemiştir. Bu ayrılık kurumlar arasında hiyerarşik bir sıralama anlamına gelmiyor. Anayasamızda da bu hüküm belirlenmiştir. Yargının bağımsızlığı da Anayasa ile güvence altına alınmıştır.
Anayasamızın 6. maddesinde Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu belirtilmiştir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi bir ayrışma değildir."
Laiklik
"Anayasamız laik devlet düzennde dini inançların korunması ve ne şekilde hareket edileceğini belirtmiştir. Laiklik ilkesi Anayasamızda akılcılık ilkesinden doğmuştur. Amaç dogmalardan uzak bir anlayışla bireyin özgür düşünce imkanlarını yaratmaktır. Toplumun geri kalmışlığını eğitim yanlışlarına bağlayan Atatürk yeni eğitim sistemini "Ulusal çağdaş bilimine dayalı, çağdaş ve laik" olarak belirlemiştir. Devlet dini inançlar karşısında tarafsızdır. Devlet tercih yapmadığından kişilerin din ve vicdan özgürlüklerine karışmamaktadır. Milli birliğin tek güvencesi Laiklik olmuştur.
Anayasalardaki değişiklikler ise demokrasiyi geliştirici yönde olmalıdır. Değişiklikler yapılırken devletin diğer kurumlarının da görüşleri alınmalıdır.
Anayasanın 24'üncü maddesindeki din ve vicdan ilkesi ile laiklik ilkesinden bahsetmek istiyorum. Din ve dini duyguları istismar edemeyeceği öngörülmüştür. Anayasa dini duyguların korunması için önlem almıştır. Cumhuriyetin değiştirilemez maddelerinden biri olan laikliğin özü laos kelimesi olup halk anlamına gelmektedir. Dinsel kurallar devlet yönetimine ve kurumlarına müdahale edemez. Üniter devletin güvencesi laik cumhuriyettir. Laik devlette din vicdani bir konudur."
Bağımsız yargı
"Demokrasi çoğunluğun herhangibir iradesinin sınırsız olduğunu kabul etmek de değildir. Örgütlenme özgürlüğü demokrasinin unsurudur. Temeli düşünce özgürlüğüdür.
Yargı organları da bağımsızlık olmalıdır. Adil yargılama hakkının gerçekleştirilmesi için gerekli müessesedir. Bağımsız olmayan bir yargının tarafsız olması düşünülemez. Yargıçlar sadece yasalara bağlı olarak karar verirler. Devlet yargının görevlerini yerine getirmesi için tüm olanakları sağlar. Yargıçların bağımsızlığı güvence altına alınır. Yargıçın dış etkenlere karşı kendisine karşı da bağımsızlığını, tarafsızlığını koruması gerekir."