Yargıtay da Kürtçeyi ‘tahrik’ kabul etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bir barda Kürtçe türkü nedeniyle çıkan kavga sonucu öldürülen Gezer’in katiline ‘tahrik indirimi’ uygulanmasını doğru buldu.

Kadın cinayetlerinin büyük bölümünde katillere uygulanan “tahrik indirimi” ayıbından kurtulamayan Türkiye’de, bu kez de Kürtçe şarkı söylediği için 31 yaşında öldürülen Emrah Gezer’e ateş eden polis memuruna Serkan Akbulut’a “tahrik” indirimi yapılması Yargıtay Başsavcılığı’nca haklı bulundu.
Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında anlatımlarına yer verilen görgü tanıklarının ifadelerine göre, barın büyük ölçüde boşaldığı ve sadece iki masanın kaldığı 05.00 sıralarında, meydana geldiğini ve Kürtçe türkü yüzünden tartışma sonucu kavga çıktığı belirtilmişti.
Mahkeme, polis memuru Serkan Akbulut’u, takdiri indirim maddesinin uygulanmasıyla birlikte Emrah Gezer’i “beylik tabancasıyla tahrik altında öldürmek” suçundan 16 yıl 8 ay, olay yerinde bulunan Zafer Şimşek’i “beylik tabancasıyla yaralamak suçundan”da 2 yıl 9 ay 10 gün olmak üzere, toplam 19 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına mahkûm etti.
Davada, olay sırasında Gezer’in yanında bulunan ağabeyi Ramazan Gezer ve Gülay Türk ise Sinem Uludağ’ı yaralamak suçlarından cezalandırıldı.
**‘Bilinçli söylememiştir’**
Gerekçeli kararda, Kürtçe şarkı mırıldandığı için, “PKK’lı olmakla suçlanan ve hakaret edilen” Emrah Gezer, ağabeyi ve kız arkadaşlarının, buna gösterdikleri tepki, “tahrik” sayıldı.
Kararda, bar çıkışında polis Akbulut ve ağabeyine, “Bunlara sıkmazsanız adam değilsiniz” dediği iddia edilen Sinem Uludağ’ın bu sözleri söylediği iddiasının “soyut” olduğunu belirtirken, Kürtlere yönelik hakaretleri için ceza vermesine rağmen, “alkollü olan kişinin söylediği sözlerin bilinçli olarak söylendiğinden söz edilemeyeceği” yorumu yapıldı. Akbulut’un bu nedenle adam öldürdüğünün kabul edilemeyeceği de belirtildi. Kararda, havaya ateş açtığı için cezalandırılan Ramazan Gezer ile ilgili hüküm, “tevilli beyanlara ve el svaplarına” dayandırılırken, Gezer’e iyi hal indirimi bile yapılmadı. Mahkeme, bu cezaları verdiği Ramazan Gezer’in havaya ateş ettiğini net biçimde karar altına almasına rağmen, öldürecek biçimde ateş eden polis memuru Serkan Akbulut’un bu eylemini “tahrik ve tehdit” altında yaptığına karar verdi.
**‘İndirim hukuka uygun’**
Temyiz üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay Başsavcılığı, mahkemenin verdiği kararın tüm yönlerinin doğru olduğunu belirterek, onanmasını istedi. Başsavcılık yapılan ‘tahrik indirimini’nin de hukuka uygun olduğu yönünde görüş bildirmiş oldu.
(Milliyet)

Reklam
Reklam