Yargıtay: DTP ile tedbir talebi her zaman yenilenebilir

ANKARA (ANKA)- Anayasa Mahkemesi'nin DTP ile ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talep ettiği ‘tedbir'leri reddetmesinin ardından gözler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na çevrildi. Başsavcı Yalçınkaya, tedbir taleplerini her zaman yenileyebileceklerini açıkladı.

ANKA'ya konuşan Yalçınkaya, "Kamu düzenini korumak adına çalışıyoruz. Davalı Parti'nin davranışları halkın huzurunu bozuyorsa, davalı Parti kamu düzenini bozmaya devam ediyorsa her parti için de geçerli bu tedbirler her zaman yenilenebilir. Bu durum, tüm siyasi partiler için geçerli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Partisi hakkında ‘temelli kapatılması' talebiyle açtığı davada; DTP'nin dava süresince yapılacak seçimlere katılmaması, partinin üye, yönetici ve milletvekillerinin başka bir siyasi parti listesinden veya bağımsız olarak seçimlere katılamaması, partinin olası hazine yardımına ilişkin banka hesabına bloke konulması ve üye kayıtlarının dondurulmasını talep etmişti. Anayasa Mahkemesi, dün yaptığı toplantıda Başsavcılığın talebinin koşullarının oluşmadığına dikkat çekerek red kararı vermişti.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararı değerlendiren Başsavcı Yalçınkaya, şunları söyledi:
"Anayasa Mahkemesi kararını gerekçeli olarak henüz görmedik. Tedbir talebinin şartları oluşmadığından reddedildiği açıklandı. Bu açıklamadan, şartlar oluşursa talebin kabul edilebileceği sonucu çıkıyor. Siyasi partilerin faaliyetleri ve beyanları kamu düzeni yönünden sürekli olarak takip edilir. Amacımız, halkımızın huzur içinde yaşantısını devam ettirmesidir. Özgürlüklerde anayasa ve yasalar içinde kullanılabilir. Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan her kişi ve siyasi partiler tüzel kişilik olarak düşünülür. Kişilerin özgürlüklerinin başladığı yerde durmayı bilmelidirler. Halkımızın buna çok ihtiyacı var. Davanın devamı süresince koşullar müsait olduğunda yeniden taleplerimizi yineleyebiliriz"

Reklam
Reklam