Yargıtay noktayı koydu

Hakim kararı olmadan yapılan arama geçersizdir.

İstanbul polisinin iki yıl önce hakim kararı olmadan bastığı işleriyle ilgili mahkumiyet kararı yargıyı böldü. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, son kararı verdi: Devlet vatandaşına korku yaşatamaz...

Yargı, usulsüz arama sonucu elde edilen kaçak rakılarla ilgili mahkumiyet verilip verilmeyeceği konusunda ikiye bölündü. Son noktayı koyan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, “Devlet vatandaşına her an gözaltına alınabileceği, sorgulanabileceği, evinde, işyerinde arama yapılabileceği endişesini yaşatmamalıdır. güvenlik içerisinde özgür ve onurlu bir yaşam sunmalıdır” görüşüyle beraate hükmetti.

Reklam
Reklam

Polis, sahte rakı imalathanelerine yönelik operasyonlar sırasında İstanbul Kadıköy Kayışdağı Yolu Caddesi’nde bir rakı imalathanesine baskın düzenledi. Ancak arama hakim kararı olmadan yapıldı. Polis hakim kararı olmadan yapılan aramayı “konu halkın genel sağlığını ilgilendiriyor” gerekçesine dayandırdı.

Arama sırasında yaklaşık bin saf alkol, rakı ve votka şişelerinin kapaklarının sabitlenmesinde kullanılan elektrikli makine, varillerle bağlantılı musluklar, aktarma hortumları ve 1.850 boş rakı şişesi bulundu. İş yerinin sahibi Eyyup Kahraman hakkında dava açıldı. Kadıköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi sanığı mahkum etti.

’Güvenli bir yaşam’

Ancak Yargıtay 7. Ceza Dairesi, suçun konusu toplum sağlığı olsa da “kapalı yerlerde hakim kararı alınmadan arama yapılamayacağı” kuralının ihlal edilemeyeceğini savundu. Daire kararında şöyle denildi: “Hukuk devleti, Anayasa Mahkemesi’nin pek çok kararında da vurgulandığı gibi, bütün faaliyetlerinde hukukun egemen olduğu devlettir. Bu bağlamda devlet; vatandaşına her an gözaltına alınabileceği, sorgulanabileceği, evinde, işyerinde arama yapılabileceği endişesini yaşatmamalıdır. Aksine güvenlik içerisinde özgür ve onurlu bir yaşam sunmayı amaçlamalıdır. Gecikmesinde ne gibi sakınca olduğu da belirtilmeden hakim kararı da olmaksızın hukuka aykırı bir şekilde arama sonucu elde edilen delile dayanılarak sanığın mahkumiyetine karar verilmesi bozma nedeni sayılmıştır.”
Başsavcılık itiraz etti

Reklam
Reklam

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Daire’nin kararına itiraz ederek konuyu Ceza Genel Kurulu gündemine taşıdı. İtirazda “Konu genel sağlığı ilgilendirdiği için hakim kararı olmadan elde edilen deliller mahkumiyete gerekçe yapılabilir” denildi. Başsavcılığın itirazını önceki gün görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu 7. Ceza Dairesi’nin kararını yerinde buldu ve Başsavcılığın itirazını reddetti. Genel Kurul’un kararı bağlayıcı olduğu için Kadıköy Asliye Ceza Mahkemesi, sahte rakı imal eden sanık hakkında beraat kararı verecek.(Vatan)