Ankara (AA)- Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, bir işçinin parmaklarını kaybettiği iş kazasına ilişkin verdiği kararda, işverenin, mevzuatın kendisine yüklediği tedbirleri, "işçinin tecrübeli oluşu veya dikkatli çalıştığı takdirde gerekmeyeceği" gibi bir düşünceyle almaktan sarfınazar etmesinin kabul edilemeyeceğine hükmetti.
Bir işçi, daire demir testere tezgahında demir lamayı keserken, sağ elinin 3 parmağını kaybederek yüzde 23 oranında meslekte kazanma gücünü yitirdi. İşçi, iş kazası sonucu maluliyetinden dolayı maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açtı. Yerel mahkeme, talebi kısmen kabul ederken, kararın temyiz edilmesi üzerine dava, Yargıtay 21. Hukuk Dairesine geldi. Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin kararında, işçilerin iş kazalarına uğramalarını ve meslek hastalığına tutulmalarını önlemek, sağlıklı ve
güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken önlemler dizisinin "iş sağlığı ve güvenliği" olarak nitelendirildiği belirtildi.
İş Kanunu'nun 77. maddesi uyarınca işverenlerin, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işçilerin de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlü olduğuna işaret edilen kararda, şunlar kaydedildi:
"İşverenler, iş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar. Anılan madde ile işverenlere, işçi sağlığı ve iş güvenliği kavramından kapsamlı olarak her türlü önlemi almak yanında bir anlamda objektif özen yükümlülüğü de ön görülmektedir. Bu itibarla, işverenin, mevzuatın kendisine yüklediği tedbirleri, 'işçinin tecrübeli oluşu veya dikkati çalıştığı takdirde gerekmeyeceği' gibi bir düşünceyle almaktan sarfınazar etmesi kabul edilemez."