Yargıya jandarma engeli

İSTANBUL (İHA) - Yasa dışı silahlı terör örgütü PKK'nın yerine kurulan Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi (KADEK) adlı örgüte yardım ve yataklık yaptıkları gerekçesi ile tutuklu bulunan 8 üniversite öğrencisinin yargılanmasına bugün başlandı. Duruşmaya jandarmanın silahları ile girmek istemesi ve hakimin buna izin vermemesi üzerine, sanıklardan sadece 1'i yargılanabildi.

İstanbul 3 No'lu DGM'de görülmeye başlanan duruşmada, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Ruken Buket Işık, Şahin Tücer, Ali Doğan, Nurettin Fırat, Serhat Azizoğlu, Mürsel Sargut, Ali Turgay ve Haşim Gülen isimli tutuklu sanıklar hazır bulundu.
Ellerinde yazılı belge bulunduğunu, böyle emir aldıklarını söyleyen jandarma, duruşmaya silahları ile girmek istedi. Hakim Ahmet Duymaz, buna karşı çıkınca jandarma timi, Bayrampaşa Cezaevi'nden getirilen 7 tutuklu sanığın duruşmaya çıkarılmayacağını söyledi. Beş kişilik jandarma timinin komutanı Kıdemli Başçavuş Y.A.'yı ikna edemeyen Hakim Duymaz, bu kez Bayrampaşa Tabur Komutanı M.D. ile telefon görüşmesi yaptı. Ancak hakimin yaklaşık 50 dakikalık çabası olumsuz sonuçlandı, jandarma duruşmaya silahlı girmekte diretti. Mahkeme salonundan çıkarılan 7 sanık, ifade veremeyince yargılama da gerçekleşmedi.
Bunun üzerine Barkırköy Cezaevi'nden getirilen Ruken Buket Işık'ın yargılanmasına devam edildi.

Reklam
Reklam

İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen Işık, "Benim ne PKK ne de KADEK ile bir ilgim yoktur. Ben duyarlı bir öğrenciyim. Kasım ayı Türkiye'nin AB'ye girme süreciydi. Türkiye'nin AB'ye girmesini istiyorum. Bu nedenle Kürtçe seçmeli ders istemi ile dilekçe verdim. Şu anda da bu talebimiz Meclis tarafından kabul görmüştür" dedi. Polise verdiğe ilk ifadesini psikolojik baskı altında verdiğini söyleyen Işık, savunmasını tamamlandı.

Daha önce sanıkların 5 No'lu DGM'de yargılandıklarını ve tahliye edildiklerini söyleyen sanık avukatlarından İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin ise "Meclis'te Kürtçe Eğitim ile ilgili yasa kabul edildi. Sanıkların beraatini istiyorum" diye konuşurken, diğer sanık avukatları da Eren Keskin'in bu talebini yineledi.

"YARGILAMA YAPILAMAMIŞTIR" Mahkeme Başkanı Ahmet Duymaz, yazdırdığı tutanakta, diğer tutuklu sanıkların hazır bulundurulması için yazılan yazıya cevap verilmediğini ve tutuklu sanıkların cezaevinden getirilmediklerini belirtti. Tutanakta Hakim Duymaz'ın ifadeleri şu şekilde yer aldı:

Reklam
Reklam

"Rütbeli Kıdemli Başçavuş Y.A, Bayrampaşa Tabur Komutanı M.D'nin duruşmalara silah ile girilmesi biçiminde talimatı gereği, en az sanık sayısının yarısı kadar silahlı jandarma erinin duruşmalara alınamaması halinde, tutuklu sanıkların tutanak tutularak geri getirilmesi talimatını aldık. 40-50 dakika süren bir süreçte, üstleri ile telefon ile görüşerek bunun çözüme kavuşturulmasını istedik. Duruşmanın idaresi başkana aittir. 6136 sayılı yasada belirtilen bazı mahallerde silah taşınması olanaklı değildir. Kendileri sadece sanıkların güvenlikleri ile ilgili olup, duruşma güvenliği yerel zabıtaya aittir. Jandarma erlerinin silahla duruşmaya alınmaları doğru değildir. Güvenlik yönünden daha ciddi problemler yaratacağı için yargılama yapılamamıştır."
Diğer sanıkların ifadesi alınamadığı ve yargılamaları yapılamadığı için duruşma ertelendi.

Duruşma çıkışında bir açıklama yapan ve jandarmanın yargıya engel olduğunu belirten Eren Keskin, "Şu anda jandarmanın yaptığı bu uygulama sonucunda sanıklar kendi iradeleri dışında ifade verememişlerdir. Yargılanma özgürlükleri engellenmiştir. Bu nedenle de sanıkların tamamen kendi iradeleri dışında 70 gün daha cezaevinde kalmaları sağlanmıştır. AB'ye girme sürecinde iken böyle bir olayın yaşanması gerçekten düşündürücü. Biz de hemen Jandarma Komutanı Y.A hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Reklam
Reklam