Yargıya Sarko ayarı

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, bu kez yargıyı ayaklandırdı.

Sarkozy’nin yargı reformunu, gözden düşünce devre dışı bıraktığı Adalet Bakanı yerine İçişleri Bakanı açıkladı. Bir yargıç, atamaları tamamen hükümete bağlayacak reformu “Polis devletine doğru gidiyoruz” diye yorumladı.

YAZ başından bu yana skandallarla çalkalanan Fransa’da sular durulmuyor. Emekliler, göçmenler, Romanlar, kara çarşaf giyenler ve medya aleyhine yürütülmeye başlayan politikaların ardından Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin hedefi bu kez yargı. Sert göçmen politikalarıyla çok eleştirilen ve “ırkçı sözleri” nedeniyle yargılanan İçişleri Bakanı Brice Hortefeux, Le Figaro Gazetesi’nin haftasonu ekine bir röportaj vererek, asayişi sağlamak için köklü bir adalet reformuna gideceklerini açıkladı.

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz hafta, Natacha Mougel adlı kadını kaçırıp tecavüz ederek öldüren sabıkalının salıverilmesine karşı çıkan Hortefeux röportajda şu ifadeleri kullandı:

“Bu olay bazı yargıçların rolünü sorgulatıyor. Bugün ülkede tecavüzcülerin ya da bir suçu birden fazla işleyen sabıkalıların hâlâ ağır ceza yerine asliye ceza ara mahkemelerinde yargılanabilmesi ve yargıç kararıyla cezalarını tamamlamadan çıkmaları normal mi? Biz yakalıyoruz ama adalet zinciri yargı aşamasında kırılıyor. Buna son vereceğiz.”

Açıklamanın hem içeriği, hem de açıklamayı Hortefeux’nun yapması tepki çekti. L’Oreal skandalı sırasında bakanlığından basına bilgi sızmasını engelleyemeyen Adalet Bakanı Michèle Alliot-Marie’nin gözden düştüğü ve Sarkozy tarafından reform sürecinde dışlandığı öne sürüldü.
‘Halk buna direnmeli’

Paris Adliyesi 12. Asliye Mahkemesi yargıcı Serge Portelli, “Bu açıklamanın şekli de, içeriği kadar skandal. Bir İçişleri Bakanı’nın ‘adalet’ reformu açıklaması korkunç tehlikeli bir gidiş. Polis devletine doğru ilerliyoruz. Bakan demagoji yaparak hukuku ve yargıçları zayıflatmak istiyor. Halk buna direnmeli” dedi. Hakimler Sendikası Genel Sekreteri Benoist Hurel de “Bakan Hortefeux’nün ırkçı söylemlerinden dolayı kendisini yargılayan yargıçlara kızgın olmasını anlıyoruz. Önerdiği hukuk sistemi dünyanın hiçbir ülkesinde yok” ifadesini kullandı. Hakim Sendikaları Birliği Başkanı Christian Regnard ise Adalet Bakanı’nı, kendi görev alanına giren İçişleri Bakanı’na karşı göreve çağırdı.

Reklam
Reklam

Asliye yerine ağır ceza

Fransa’da hırsızlık ve yan kesicilik gibi nispeten hafif suçlara asliye ceza ara mahkemeleri bakıyor. Bu mahkemeler, tamamen bağımsız Yargıçlar Kurulu tarafından oluşturuluyor. Ağır ceza mahkemeleri ise hükümet etkisindeki Yüksek Hakimler Kurulu’nun atamalarıyla kuruluyor. Sarkozy’nin ara mahkemeleri kaldırması, tüm yargı sisteminde hükümet nüfuzunu artıracak.