Yarım Asırlık Cipler Aydın’da Hem Köylünün Hem De Sanayi Esnafının Yüzünü Güldürüyor

Türkiye’nin en kaliteli incir ve kestanesinin yetiştirildiği Aydın dağlarında kullanılan yarım asırlık cipler hem köylünün...

Türkiye’nin en kaliteli incir ve kestanesinin yetiştirildiği Aydın dağlarında kullanılan yarım asırlık cipler hem köylünün hem da sanayi esnafının yüzünü güldürüyor. Yaşından büyük araçları tamir eden 48 yaşındaki Sabahattin Mete, kendisinden 12 yaş büyük olan cipleri tamir ederek ekmeğini kazandığını söyledi.

Türkiye'de 1952’den 1970 yılına kadar üretilen ve o yıllarda daha çok resmi kurumlarda ve askeri alanda kullanılmaya başlanan cipler bir müddet sonra lüks otomobiller çıkınca çiftçilerin eline düştü. Sağlamlığı ve Aydın’ın engebeli arazi yapısına uygun olması nedeniyle Aydın’ın dağ köylerinde çok tutulan 4 çeker arazi ciplerinin yerine yarım asırdır dolduran başka bir araç olmadığını belirten Mete, “ Aydın dağlarında üretim yapan çiftçilerin vazgeçemediği tek araç bu cipler. Gelişen teknolojiye rağmen yeri doldurulamayan arazi cipleri yaklaşık yarım asırdır sürekli tamir edilip kullanılıyor. Tamiratını sadece eski ustalar ve onların yanında yetişen çok az sayıdaki kişi yapıyor. İl genelinde yaklaşık 2 bin civarında cip var. Hepsi de yıllardır piyasada ve sürekli tamir edilip kullanılıyor. Bu da hem çiftçilerin hem de sanayi esnafının yüzünü güldürüyor” dedi.

Reklam
Reklam

“CİPLERİN TARİHÇESİ”

1941 yılında ABD ordusu için imal edilen hafif, manevra kabiliyeti yüksek ve sağlam ciplerin CJ serisinde 8 ayrı modeli geliştirilip üretildi. Bu araca benzer özellikteki aşırı lüks olmayan ancak çok dayanıklı araçların üretimi Türkiye'de de 1970 yılına kadar devam etti. 1970 yılından sonra üretilmeyen araçlar yoğun olarak dağların verimli olduğu Aydın ve Karadeniz bölgesinde kullanılıyor. Yeni araçlar hem çok pahalı hem de fazla dayanıklı olmadığı için tarım sektöründe kullanılamıyor. Yaylalardaki çiftçiler tarafından kullanılan bir çok araç miras yoluyla babadan oğla geçiyor. Özellikle yolu kötü olan bölgelerde cipler çiftçinin eli ayağı oluyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: