Yarın "Dünya Koah Günü"

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, KOAH hastalığının dünyada 50 milyon kişiyi etkilediğini ve her yıl 3 milyon

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, KOAH hastalığının dünyada 50 milyon kişiyi etkilediğini ve her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu bildirdi.

Şener, 14 Kasım Dünya Koah Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, KOAH hastalığının en önemli ve sık görülen nedeninin aktif sigara içiciliği ya da pasif olarak dumana maruz kalmak olduğunu belirtti.

Sinsi başlayan ve giderek şiddetini arttıran nefes darlığı veya kronik öksürük ve balgam çıkarmayla belirlenen KOAH hastalığının dünyada 50 milyon kişiyi etkilediğini ve her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu vurgulayan Şener, hava yollarında tıkanmaya neden olan ve nefes darlığına yol açan kronik KOAH hastalığının en başta sigara olmak üzere, zararlı, gaz, duman ve tozlara maruz kalmaya bağlı olarak geliştiğine dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Şener, "Eğer nefes darlığı, öksürük, balgam şikayetleriniz varsa KOAH olabilirsiniz. Bu durumda mutlaka aile hekiminize ve göğüs hastalıkları uzmanına başvurun" uyarısında bulundu.

KOAH tanısının basit bir soluk testiyle konulduğunu belirten Şener, hastalığın tanı konulmadığında hayatı tehdit eden ciddi bir rahatsızlık olduğunu vurguladı. Tedavi edilebilen KOAH hastalığında sigaranın bırakılmasının ilk adım olduğunu kaydeden Şener, konuyla ilgili aile hekimlerinden bilgi alınabileceğini ifade etti.

Muhabir: Tuba Karahan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz