Yarış atlarına, Avrupa standartı

ANKARA (İHA) - Türkiye'deki at yarışlarını organize eden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Yüksek Komiserler Birliği, yarış atları için Avrupa standartlarında idman merkezi ve uluslararası at satış merkezi kuruyor.

Yüksek Komiserler Birliği ve Türkiye Jokey Kulübü, Türkiye'deki at satışları üzerindeki mafya baskısını kaldırmak ve yarış atlarının Avrupa standartlarında idman yapmalarını sağlamak için idman merkezi ve uluslararası at satış merkezi kuruyor. At satış borsası olarak da isimlendirilen uluslararası at satış merkezi dünyada sadece ABD ve Fransa'da bulunuyor. Türkiye'de kurulacak olan satış merkezi internet üzerinden tüm dünyaya bağlanabilecek. Satış merkezi sayesinde, at satışları devlete bağlı tek merkezde toplanırken, gen kaynağı Türkiye'ye ait olan Arap atları da tüm dünyaya pazarlanabilecek. İstanbul Halkalı Ziraat Okulu'nda kurulması planlanan at satış merkezi gelecek yıl faaliyete geçecek. Satış merkezi sayesinde at satışlarında yaşanan fiyat düşürme baskısı gibi mafya girişimlerinin önlenmesi amaçlanırken, satışlardan da elde edilen gelirlerin kayıt altına alınması planlanıyor. Türkiye'de yapılan tüm at satışlarının bilgisayar sistemi ile kontrol edileceği merkez sayesinde, hipodrumlarda atların üzerine yazılan 'satılık at' ibarelerini de artık tarihe karışacak. Yarış atını satmak isteyen kişi at satış merkezine bildirecek, satış bilgileri ve fiyatı internetten görülecek atın alıcısı, yine internet üzerinden yapılacak başvurular ile belirlenecek. Böylelikle aracıları ortadan kaldıracak sistem ile yurtdışından da at siparişi alınabilecek.

Reklam
Reklam

Türkiye'de şu an at satışları Eskişehir-Anadolu Çifteler Harası, Malatya-Sultansuyu ve Bursa-Karacabey Tarım İşletmeleri'nde yapılıyor. Ancak uluslararası at satış merkezi kurulduktan sonra sadece İstanbul Halkalı Ziraat Okulu'ndan at satış ve alım yapılacak.

Yüksek Komiserler Birliği ve Türkiye Jokey Kulübü, ayrıca yarış atlarına Avrupa standartlarında idman merkezi kurmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 1 katrilyon liralık kaynak aktarılan idman merkezi, İzmit'in Sarımeşe beldesinde kurulacak. Yaklaşık 630 dönümlük bir araziye kurulacak olan idman merkezi, yarış atlarının stres atmaları için tasarlanacak. Yüksek Komiserler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Sayın, Türkiye'de şu an yarış atlarının koşu yaptıkları hipodrumların içerisinde idman yaptıklarını, bunun da hayvanlar üzerinde olumsuz etkisi olduğu için Avrupa standartlarında bir idman merkezi kurmak için gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi. Sayın, dünyanın en güzel idman merkezlerinden biri olan Fransa'daki idman merkezinin benzerinin Türkiye Jokey Kulübü'nün katkıları ile İzmit'e kurulacağıın kaydetti.

Reklam
Reklam