"Yarıyıl Tatilinin Dinlenme Dönemi Olduğu Unutulmamalı"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Özabacı, "(Eğitim öğretim yılının

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Özabacı, "(Eğitim öğretim yılının birinci yarısının sona ermesi) Bir dinlenme dönemi olduğunu unutmamaları gerekiyor. Günü, kendilerini dinlendirecek faaliyetlerle geçirsinler. Bunun başarılarına daha çok katkısı olacaktır" dedi.

Prof. Dr. Özabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilere ve ailelerine yarıyıl tatilini verimli şekilde değerlendirebilmeleri için önerilerde bulundu.

Reklam
Reklam

Öğrencilerin sömestir tatilini en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özabacı, çocukların, yarıyıl tatilini, öğrendikleri bilgileri tekrar etme çalışmaları yapacak şekilde planlamasının yerinde olacağını ifade etti.

Prof. Dr. Özabacı, şöyle konuştu:

"Yarıyıl tatili için bir yaz tatili değerlendirme programı yapılabilir. Çalışma programı, bütün bir tatile yayılarak yapılmalıdır. Günün bir, iki saati derse ayrılırken, diğer saatleri kitap okuma, arkadaşla bir araya gelme gibi çeşitli etkinliklerle doldurulabilir. Böylelikle dersle geçirilen bir, iki saatte çocuklar için yorucu, sıkıcı ve bezdirici olmaz. 15 günlük periyoda, çok yorulmadan, yoğunlaşmadan ve dersten de çok kopmadan ödevlerin dağıtımı yapılabilir."

Sınavlara hazırlanan ve dershaneye giden öğrencilerin yarıyıl tatili için plan yapmasının faydalı olacağını vurgulayan Prof. Dr. Özabacı, şunları kaydetti:

"Öğrencilerin sınava yönelik olarak yapmaları gereken program, ellerinde bulunan testleri çözmeleri olacaktır. Bu durumda bir saat okul derslerine vakit ayırırken, biraz daha yoğun şekilde olacak düzeyde sınava hazırlıkla geçirilebilir. Ama dinlemeden ödün vermemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü ikinci dönem, biraz daha yoğun olacaktır. Bunun bir dinlenme dönemi de olduğunu unutmamaları gerekiyor. Günü, kendilerini dinlendirecek faaliyetlerle geçirsinler. Bunun başarılarına daha çok katkısı olacaktır."

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Özabacı, sınava girecek öğrencilerin en büyük destekçisinin aileleri olduğunu anımsatarak, ebeveynleri, çocuklarının okul ya da sınav başarısını kendi başarıları haline dönüştürmemeleri konusunda uyardı.

-"Eğitim süreci, çocukların yaşadığı bir süreç"-

"Eğitim süreci, çocukların yaşadığı bir süreç. Aileler, sadece bu sürece destek olan kişilerdir" diyen Prof. Dr. Özabacı, şöyle devam etti:

"Ailelerin, çocuklarla birlikte bir yarışın içerisinde olduklarını düşünmeleri, daha çok değer atfetmelerine ve çocuklarına daha fazla yüklenmelerine sebep oluyor. Bu yüzden yaşanılan süreç, bir süre sonra trajediye dönüşüyor. Çocuklardan yüksek düzeyde beklenti oluşmaya başlıyor. Bu haksızlık çocuklara yapılmasın. Kendileri için koydukları hedefe çocuklarının ulaşmalarını beklemeleri, çok yanlış sonuçlar doğurabiliyor. Başkalarının çocuklarıyla karşılaştırmalar yapmaları, onlarla yarışa sokmaları çocuklardan beklentiyi artırabiliyor ve çocukları beklenmedik bir ruh haline sokabiliyor. Çocuğu kıyaslamak kendini keşfetmesini engeller ve psikolojik olarak çocuğu kendine ait olmayan hedeflere ulaşmaya zorlar. Başkalarına ait hedefler, çocuğu kendi merkezinden ve becerilerinden uzaklaştırır. Bu da yetişkinlikte başkasına ait bir mesleği ve bir hayali yaşamaya mecbur bırakır. Çocuğunuzu kıyaslamayın, kendini keşfetmesini sağlayın. Ailelerin, çocuklarının yeterliliklerinden haberdar olmaları ve ne bekleyeceklerini bilmeleri gerekir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: