ANKARA - Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay Yasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Tasarı'nın, Yargıtay'ın yetkili kurullarında görüşülmesi ve kurumsal görüşünün açıklanmasına kadar TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerin ertelenmesini istedi.
YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, "Yargıtay Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı"nın hazırlık çalışmalarının "Yargıtay'ın ve çalışmalarının yeni duruma uyarlanması" ana düşüncesiyle Yargıtay'da başlatıldığını ancak hazırlık sürecinin kısa tutulması nedeniyle tüm noktalar üzerinde uzlaşılan bir metin hazırlanamadığını belirtti.
Eminağaoğlu, Taslağın hazırlanması sonrasında temel yasalardaki değişiklikler, bu değişiklikler uyarınca ele alınan önceki dava dosyalarına ilişkin uyarlama davaları ve bu temel yasaların yarattığı belirsizlikler gibi nedenlerle Yargıtay'ın iş yükünde önemli bir artış ve tıkanıklıklar ortaya çıktığını bildirdi.
Yargıtay'dan gönderilen metin üzerinde Yargıtay'ın idaresini yansıtmayan birçok değişiklik yapıldığını ifade eden Eminağaoğlu, şöyle devam etti:
"22. yasama dönemi içinde dönemin Adalet Bakanı bu konuda dönemin Yargıtay Birinci Başkanının imza ve görüşüne önem verdiğini ifade etmiş, tasarının son şeklinin her yönüyle Yargıtay'ın kurumsal görüşünü yansıtmadığını da böylece dolaylı yoldan kabul etmiştir. Bu yasa çalışmasına gerekçe yapılan bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi, yasadaki süre içerisinde söz konusu olmamış, ne zaman faaliyete geçirileceği de belirsiz bir tarihe bırakılmıştır. Ancak her nedense Yargıtay Yasasındaki Değişikliğe ilişkin Tasarı, bu mahkemelerin faaliyeti sonrasına bırakılmayarak, yasama organına sevk edilmiştir. Diğer temel yasalarda da yeni değişiklikler gündemde olup, böyle bir tabloda Yargıtay'ın yapısı ve çalışma biçiminde değişikliğe gidilmesi, ayrıca birçok sakıncalı durumu da ortaya çıkaracaktır. Süreçteki bu gibi gelişmeler karşısında, Yargıtay Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkındaki Tasarı'nın, Yargıtay'ın yetkili kurullarında görüşülmesi ve kurumsal görüşün açıklanmasına, hatta hukuk çevrelerinde tartışılmasına kadar, TBMM Adalet Komisyonu'ndaki bu konuya ilişkin görüşmelerin ertelenmesi kaçınılmazdır."
Eminağaoğlu görüşmelerin ertelenmemesi durumunda, erkler ayrılığı sisteminde bir Yüksek Mahkemenin yapısına, sadece siyasi iktidarın bakışına göre biçim verileceği tartışmalarının sona ermeyeceğini bunun da yargıya ve dolayısıyla ülkeye ciddi biçimde zarar vereceğini kaydetti. (ANKA)