YARSAV'dan terörle mücadele uyarısı

ANKARA (ANKA) – YARSAV terörle mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni bir birim oluşturulmasının "polis devleti"ne doğru bir gidişe neden olabileceği uyarısında bulunarak, terörle mücadelenin mutlaka hukuk devleti ilke ve kuralları içinde yapılması gerektiğini vurguladı.

YARSAV tarafından terörle mücadelede koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni bir birim oluşturulması çalışmalarına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, terörle mücadelenin; adli, inzibati, ekonomik, sosyal, siyasal birçok boyutta ve her boyutuyla mutlaka hukuk devleti ilke ve kuralları içerisinde yapılması, mücadelenin de etkinlikle ve kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğinin altı çizildi. Bu nedenle terörle mücadele adı altında insan haklarında hukuk dışı kısıtlamaların hiçbir zaman gündeme gelmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, terörle mücadele için devletin polisiye bir yapılanmaya kaydırılmaması gerektiği uyarsında bulunuldu. Aksi durumda amacı aşan ve hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmayan sonuçlara neden olunabileceği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

-"ÜLKE BAŞSAVCILIĞI KURUMU VE ADLİ KOLLUK KURULMALI"-

"Konu ihtiyatla değerlendirilmeli ve hukuk devleti ilkesi gözardı edilmemelidir. Bu bağlamda terörle adli mücadelenin; etkin, kararlı, insan hakları ihlallerine neden olunmadan ve de caydırıcı nitelikte yürütülebilmesi, soruşturmaların tarafsızlıkla ve kolluğun etkisi altında kalınmadan yapılabilmesi için, aynı zamanda savcılıklar arasında eşgüdümü sağlayacak ve yürütmenin etkisi altında kalmayacak ‘Ülke Başsavcılığı' kurumunun ve de tamamen bu kuruma bağlı ‘adli kolluğun' diğer ülkelerden geri kalınmadan kurulması gerektiği, çeşitli platformlarda dile getirilmiş ise de, hala daha ülkemizde siyasi irade tarafından bu konu değerlendirmeye alınmadığı gibi telaffuz dahi edilmemektedir. Bu tutum, hukuksal mücadelenin adli ayağındaki yıllardır süregelen sorunların çözümünde yapıcı yaklaşımlara kapalı durulduğunun da açık bir ifadesidir. Bu tablodan bakıldığında, hukuk devletinden polis devletine doğru bir gidişe neden olabilecek düzenlemelerden uzak durulmalıdır." (ANKA)

Reklam
Reklam