YARSAV'dan, yargı reformu taslağı eleştirisi

ANKARA (ANKA) – YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Avrupa Birliği 2007 İlerleme Raporu'nda YARSAV'ın yargıç adaylığı mülakatlarının Adalet Bakanlığı'nca yapılmaması, teftişin bakanlığa bağlı olmaması yargıç ve savcı sicillerine erişimin engellenmemesi konularındaki faaliyetlerinin izlenmekte olduğunun belirtildiğini kaydetti. Ancak, Olli Rehn'e sunulan "Yargı Reformu Stratejisi Taslağı"nda YARSAV'ın bu faaliyetleri hakkında taslakta hiçbir olumlu değişikliğe yer verilmediğini belirten Eminağaoğlu, "Adalet Bakanlığı'nın YARSAV'ın kapatılmasına yönelik yasa tasarısını, reform taslağına alması düşündürücü olduğu kadar, çelişki ve tutarsızlığı da ortaya koyan dayatmacı anlayışın yansımasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

YARSAV Başkanı Eminağaoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bildirisine değinerek, "Yargı organlarının açıklamalarından, siyasi irade atması gereken adımları saptaması gerekirken, sorunları görmezden gelerek yargıyı suçlayıcı davranışlara yönelmesiyle, siyasi iradenin gerçek amacının yargıdaki sorunları çözmek olmadığı bir kez daha açıkça ortaya çıkmıştır" dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin tarafından Olli Rehn'e sunulan "Yargı Reformu Strateji Taslağı"nın, Avrupa Birliği tam üyelik görüşmeleri kapsamında AB müktesebatının 23. faslı olan "Yargı ve Temel Haklar" faslının tekrar görüşmelere açılması için yerine getirilmesi gereken koşullardan biri olduğunu hatırlatan Eminağaoğlu, şunları kaydetti:

"Söz konusu metnin Avrupa Birliği'ne 2008 sonuna kadar verilmesi gerekirken, 2013 yılına kadar yol haritası olarak sunulan bu metnin, yargı çevrelerinden hiçbir görüş alınmadan ve alelacele üstelik de daha ham metin olarak nitelenen taslak halinde iken Avrupa Birliğine sunulmasındaki aceleciliğin nedeni anlaşılamamış ve Adalet Bakanlığı'nca da açıklanmamıştır."

Reklam
Reklam

Görüşmelere kapatılan 23. faslın, Avrupa Birliği 2007 İlerleme Raporu'nda YARSAV'ın faaliyetleriyle başladığını belirten Eminağaoğlu, İlerleme raporunun bu bölümünde, YARSAV'ın yargıç adaylığı mülakatlarının Adalet Bakanlığınca yapılmaması, teftişin Adalet Bakanlığına bağlı olmaması, yargıç ve savcı sicillerine erişimin engellenmemesi konularındaki faaliyetlerinin izlenmekte olduğunun belirtildiğini ifade etti. Eminağaoğlu, "Yargı reformu strateji taslağı ile Adalet Bakanlığı'nın yargıda reformu amaçlamadığı, kendi bakışına göre çizdiği yol haritasını reform olarak dayatma ve sunma amacında olduğu apaçık ortadadır" dedi.

Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda YARSAV'ın izlenmekte olduğu belirtilen faaliyetleri hakkında, reform stratejisi taslağında hiçbir olumlu değişiklik yapılacağının belirtilmediğine dikkat çeken Eminağaoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Adalet Bakanlığı'nın YARSAV'ın kapatılmasına yönelik yasa tasarısını, reform taslağına alması düşündürücü olduğu kadar, çelişki ve tutarsızlığı da ortaya koyan dayatmacı anlayışın yansımasıdır.

Reklam
Reklam

Adalet Bakanlığı'nın YARSAV'a karşı tavır alması, yargıda reforma ve yargı bağımsızlığına karşı da tavır alması anlamındadır. Adalet Bakanlığı her yaptığını reform olarak sunma anlayışından vazgeçmelidir.

Adalet Bakanlığı reform söylemleriyle ne yargıyı, ne kamuoyunu ne de Avrupa Birliği'ni oyalamamalıdır.

Yargı organlarının ve YARSAV'ın amacı hukukun üstünlüğünün sağlanması, yargı bağımsızlığı önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bu konularda geri adımlar atarak gerilim yaratan siyasi iradenin bu süreçte yapması gereken, karşı duruş ve dayatmacılığından vazgeçerek, atacağı olumlu adımları ortaya koymak olmalıdır." (ANKA)