Yaş büyütme davası nasıl açılır? Yaş büyütme şartları nelerdir?

Yaş büyütme davası, çeşitli sebeplerle kimlikte yazılı olan doğum gününü ve yılını değiştirmek isteyen vatandaşların sıklıkla araştırdığı konulardandır. Yaş büyütme davası, kanunlara göre sadece bir kez açılabilmektedir. Peki, yaş büyütme davası nasıl açılır? Yaş büyütme davası şartları nelerdir?

Yaş büyütme davası için herhangi bir zamanaşımı yoktur. Kişi Genel Yazım suretiyle nüfusa kaydedilmiş ise 18 yaşını bitirdikten veya ilk nüfus cüzdanını aldığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde yaş düzeltme, yaş küçültme, yaş büyütme davası açabilmektedir. Bu süre hak düşürücü süredir. Süre bittikten sonra açılacak olan her dava reddedilir.

Yaş Büyütme Davası Nasıl Açılır?

Yaş büyütme davası genellikle nüfusa yanlış kaydedilme ve buna ek olarak erkeklerde askerlik sorununu kaldırmak için açılmaktadır. Tabii bunlar yalnızca en sık karşılaşılan durumlardır. Esasında yaş büyütme davaları sadece bu nedenlerle değil; birçok sebepten ötürü açılmaktadır.
Yaş büyütme davasını açılması ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Yaş konusunda sorunu bulunan kişiler bu davayı istedikleri zaman açma hakkında sahiptirler.
Yaş değişikliği hususu, nüfus kanununda düzenlenmiş ve yayımlanmıştır. Yaş büyütme, küçültme ve düzeltme davası asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Yaş düzeltme davası yaşam boyunca yalnızca bir kere açılır. Peki, yaş büyütme davası ve yaş küçültme davası şartları nelerdir?

Reklam
Reklam
  • Eğer kişi yaşını büyütmek istiyorsa, büyütmek istediği yaşta olan kardeşi bulunmamalıdır.
  • Yaşı düzeltilecek olan kişinin dış görünüşü, nüfusta yazılmakta olan yaşa uygun olmamalıdır.
  • Kişi yaşını küçültmek istiyorsa, nüfusa kayıt gününden daha önceki bir tarihte doğduğunu iddia etmemelidir.
  • Daha önce yaş düzeltme, yaş küçültme, yaş büyütme gibi işlemler yapmış olmamalıdır.
  • Yaş düzeltme, yaş küçültme, yaş büyütme davası açacak olan kişi doğumevi gibi bir kurumda doğmuş olmamalıdır.

Peki, yaş büyütme davası nasıl açılır ve hangi adımlar izlenir?

  • Davacı kişinin nüfus kayıtları getirtilir. Aynı yaşta ikiz kardeşi olup olmadığı, ana babasının evlenme tarihine bakılır.
  • Yaş düzeltme, yaş küçültme, yaş büyütme kişi duruşmada hazır bulunmalıdır. Dış görünüşü heyet tarafından incelenir. Tam teşekküllü bir hastaneye sevk edilerek kemik yaşı “kemik radyoğrafisi” raporu istenir.
  • Dava bir avukat aracılığı ile açılıyorsa vekaletnamede mutlaka özel yetki ile görevlendirilir. Yaş düzeltme kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğundan genel vekaletname ile işlem yapılması mümkün değildir.
Reklam
Reklam

2020’de Yaş Büyütme Davası Ne Kadar Sürer?

Gelelim “Yaş büyütme davası ne kadar sürer 2020 yılında bu konuda yapılmış değişiklikler var mıdır? gibi sık sorulan soruların yanıtlarına. Yaş büyütme ve küçültme davalarının ne kadar süreceği yapılacak işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak yaş değiştirme davalarının süreci şöyle işlemektedir:

  • Yaş değişiklik talep eden kişinin yaş değişikliği şartlarını taşıyıp taşımadığının tespiti
  • Şartların sağlanması halinde avukata vekaletname çıkarılması
  • Bildirilen iki tanık ile birlikte davanın açılması
  • Duruşma günü tanıkların beyanı ve mevcut delillerle birlikte mahkemenin yaş değişikliğine karar kılması
  • Gerekçe kararının yazımı
  • Kararın mahalli bir gazetede ilan edilmesi
  • Mahkeme kararının kesinleşmesi
Reklam
Reklam

Yaş büyütme davalarında, dava süreci bu şekilde ilerlemekte olup dava süresi ortalama olarak 2 - 4 ay arasıdır. Fakat bu süre mahkemenin yoğunluğuna göre değişebilir. Tüm bunlara ek olarak mahkeme kemik yaşı tespiti talep ederse dosyanın Adli Tıp Kurumuna gitmesi dolayısıyla süreç oldukça uzayacaktır.
Yaş büyütme davalarında dava, doğru yer ve doğru mahkemede açılmalıdır. Nitekim yetkisiz veya görevsiz bir mahkemede açılmış olan dava, mahkeme hâkimi tarafından reddedilecektir. Davacı taraf için de maddi yük ve zaman kaybına neden olacaktır. İşte bu nedenle bu noktalara dikkat edilmeli, mümkün olduğu ölçüde yaş değişikliği davalarında hukuki yardım alınmalıdır.

Reklam
Reklam

Yaş Küçültme Davası Dilekçe Örneği

Aşağıda bir adet yaş küçültme davası dilekçe örneği yer almaktadır. Konu hakkında daha detaylı bilgi için örneği inceleyebilirsiniz.
DAVACI: Ad Soyad (T.C. Kimlik No: …)
Adres
DAVALI: … Nüfus Müdürlüğü
VEKİLİ: Av. Ad Soyad
Adres
KONU: Yaş düzeltme talepli dava dilekçesidir.
AÇIKLAMALAR:
1-) Müvekkil, … Nüfusuna bağlı … İl, … ilçe, … cilt, … hane ve … sıra numarasına kayıtlıdır. Müvekkilin nüfus kayıtlarında 19xx yerine 19yy yazmaktadır.
2-) Müvekkilin doğum tarihi 19xx’tir, ancak iş başvurularında ve sosyal ortamlarda nüfusta yanlış yazılan doğum tarihi sebebiyle hukuki sorunlara yol açmaktadır.
3-) Müvekkil 19xx tarihinde … Hastanesi’nde doğmuş olup doğum kaydının ilgili hastaneden celbi adına müzekkere yazılmasını talep etmekteyiz. Müvekkilin ileride daha fazla problem yaşamaması adına doğum tarihinin doğum raporları doğrultusunda düzeltilmesi talebiyle ilgili dava açma zarureti hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER: TMK ve ilgili her türlü mevzuat
HUKUKİ SEBEPLER: X Devlet hastanesi doğum raporu, nüfus kaydı, tanık ve her türlü yasal delil.
SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda açıklanan ve gerekçelendirilen nedenlerle; müvekkilin nüfusta belirtilen doğum kaydının doğum raporuna göre düzeltilmesi istemli davanın kabulü yönünde karar verilmesini vekaleten talep ederim.
Davacı Vekili
Av. Ad Soyad
İmza

Reklam
Reklam

Yaş Küçültme Davası Şartları Nelerdir?

Yaş küçültme davaları kişinin yaşam boyunca bir sefer açabileceği davalardır. Bu sebeple doğru ve hazır bir şekilde davaların açılması gerekmektedir. Bunun yüzden de davaların şartlarının bilinmesi gerekmekte. Yaş küçültme konusunda dava açmak için gerekli olan şartlar:

  • Davacının nüfusta bir kaydının bulunması: Nüfusta kayıtlı olmayan kişiler bu davalara başvuru yapamaz ve dava açamazlar.
  • Dış görünüm ile talep edilen yaşın uyum sağlaması,
  • Davacının talep ettiği yaşta, o yaşta kardeşinin olmamasıdır.