Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılanlar üç bayramı bir arada yaşadı. Ramazan Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın yanısıra referandum sonrasında YAŞ kararlarına itiraz eden 15 kişi haklarını geri aldı. 4 kişi emekli olurken 11 askeri personel memurluk haklarını geri aldı. YAŞ mağdurları bayram günü memuriyet hayatlarına devam edecekleri kamu kurumlarını öğrenerek aileleriyle birlikte sevinç yaşadı.
YAŞ mağduru Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Kayseri Şubesi Başkanı Diş Tabibi Yarbay Kemal Mete, referandum sonrasında özlük haklarını alanlardan birisi. Eşinin başörtülü olması nedeniyle 1999 yılında YAŞ kararıyla ordudan ayrıldı. Diş tabibi olan Kemal Mete, referandum sonrasında YAŞ kararına itiraz etti. Milli Savunma Bakanlığı’nın kurduğu komisyonda itirazı kabul edildi ve haklarını geri aldı. Kemal Mete, geçen zaman sürecinde yükselmesi gereken kıdemli albay rütbesine getirildi. Özlük hakları verildi ve emekli edildi. Kemal Mete, artık kıdemli albay düzeyinde emekli oldu. Bu hakların verilmesinden dolayı mutluluk yaşadıklarını aktaran Kemal Mete, referandum sonrasında Askeri Mahkemesi’nin sürekli kendilerine engel çıkarttığını hatırlattı. Mete, sonrasındaki düzenlemeler sayesinde itirazlarının kabul gördüğünü ve haklarını aldıklarını belirtti. YAŞ mağduru olmayan ancak sicil yoluyla ordudan atılarak mağdur olan birçok kişinin olduğunu da işaret etti. Mete, yüz kızartıcı suçlar dışında sicil yoluyla atılan mağdurlarında itirazlarının kabul edilmesini istiyor.
Kemal Mete, Kayseri’de YAŞ mağduru olan 15 arkadaşlarının itirazının kabul edildiğini ve 4 kişinin itirazının kabul edilmediğini aktardı. 4 kişi emeklilik süreleri geldiği için emekli oldu. 11 kişi de haklarını geri alarak memuriyete geri döndü. Mete, bayram gününde gelen haberle herkesin üçüncü bir bayram sevinci yaşadığını aktardı. Mete, Ramazan bayramının yanı sıra 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlamanın gurunu yaşadıklarını ifade ederek, "Bayram günü haklarımızın iadesini haberini aldık. 11 arkadaşımızın kamu kurumlarında çalışmaları yönünde memuriyet hakları verildi. Şuan hangi kurumda çalışacakları da belli oldu. Biz bu bayram üç sevinci bir yaşadık." dedi. Mete, referandumda evet oyu verenlerle, AK Parti hükümetine teşekkür etti.
YAŞ mağdurlarından birisi de astsubay görevindeyken 1999 yılında eşinin başörtülü olmasıyla nedeniyle TSK’dan atılan Mehmet Aslan. Helikopter teknisyeni olan Mehmet Aslan, 6 yıl güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görev yaptı ve Amerika’da Skorsky helikopterinin eğitimin aldı. Ancak 1999 yılında 28 Şubat serici olarak eşinin başörtülü olması nedeniyle ordudan atıldı. 12 yıl boyunca geçimini sağlamak için yapmadığı için kalmadı. Yumurta, süt sattığını dile getiren Aslan, son olarak nakliyecilik yaptığını belirtti. Aslan, referandum sonrasında kendilerinin haklarını geri alma adına umut duğduğunu hatırlatarak, "Yüz kızartıcı suç işlemedik ama ordudan atıldı. Sebep eşimin inancından dolayı başörtülü olmasıydı. Bugün hakkımız geri iade edildi. Ben 4 bayramı bir yaşıyorum. Ramazan ve 30 Ağustos Zafer bayramı sevinci yaşıyoruz. Şuan Sağlık Bakanlığı kadrosunda memuriyete iade edildiğimi kadir gecesi öğrendim. Onun sevinci var. Birde evimizin yeni misafiri bir çocuğumuz dünyaya geldi. 4 sevinci bir yaşıyoruz." dedi. Mehmet Aslan, AK Parti hükümeti ile anayasal hakların yeniden düzenlenerek YAŞ kararlarına itiraz yolunun açıldığı referandumda evet oyu verenlere teşekkür etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz