Yaş Sınırına Takılanlara Düşük Maaşla Erken Emeklilik Geliyor Şartlar Neler

Yaş Sınırına Takılıpta Emekli Olamayanlara Müjde Düşük Maaşla Erken Emeklilik Geliyor İstenen Şartlar Neler

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği emeklilik prim gün sayısını doldurmuş ancak yaş haddi sebebiyle emekliliğini alamayan 500 binden fazla sigortalının emeklilik durumuna ilişkin çalışma yeniden gündeme alındı.

Maliyet Hesaplaması Yapılacak

TBMM’ye gönderilmesi beklenen 15 maddeden oluşan tasarı tasladığında bulunan formül kapsamında, emekli olabilmek için yaş şartına ne kadar kaldığına göre her yıl için yüzde 5 oranında düşük maaşı kabul eden sigortalı, emekli olabilme hakkına sahip olabilecek. Yaş şartı dolayısıyla emekli olamayan sigortalı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma başlattığı bilgisi verildi. Yetkili makamlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı yasa tasarısı taslağını kabul edilmesi halinde emekliliğini alabilecek 500 bin sigortalının hazineye çıkartacağı maliyetin hesaplamasının Maliye Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü açıkladı.

Reklam
Reklam

Avrupa Ülkelerinde Yürürlükte

Şu an aktif şekilde bazı Avrupa ülkelerinde sigorta prim günü dolmuş ancak yaş şartı dolmamış sigortalıya erken emeklilikte düşük maaş formülü uygulanıyor. Bu formüle göre yaş şartı 65 olmasına karşın 62 yaşında sigorta prim ödemesi dolmuş sigortalının hemen emekliliğini istemesi durumunda, 3 yıl süreyle emekli maaşı daha düşük olacak şekilde bağlanıyor. Bu hesaplamaya göre de misal olarak normal şartlarda emekliliğinde 1000 TL emekli aylığı alacak sigortalı, bu formül kapsamında 62 yaşında emekli olarak 3 yıl boyunca 800 TL emekli maaşı almaya razı oluyor. Bu şekilde emeklilik yaşı şartından en az 3 ila 4 sene kadar önce emekli olabiliyor.

Prim Süresi Yeten, Yaş Şartına Takılıyor

Şimdilerde Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde olan eski Sosyal Sigortalar Kurumu dahilinde gerçekleştirilen 8 eylül 1999’daki düzenlemeyle yaş şartı durumu sigortalının karşısına çıkmıştı. Türkiye’de sigorta alanında devrim niteliğinde yenilik getiren bu düzenleme öncesine kadar emeklilik için sadece sigorta süresi(kadınlarda 20, erkeklerde 25) ve 5000 gün prim ödemesi vardı. Ancak 1999 düzenlemesiyle birlikte bu 2 şarta ek yaş şartı da geldi. Düzenlemeye göre 8 eylül 1999 öncesinde ilk işe girişi bulunan sigortalı kadınlar 40 ile 58, sigortalı erkekler 44 ila 60 arasında yaş bekleme şartı getirildi.

Reklam
Reklam