Fotoğraflar: Özcan Yüksek
Geçtiğimiz günlerde Dalyan, İztuzu Plajı’ndaki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) tedavi görüp iyileşen iki iribaş denizkaplumbağasını (Caretta caretta) denize bırakılırken Magma da oradaydı. DEKAMER'de kabuklarına uydu izleme cihazları takılan kaplumbağaların göç sırasında uğradıkları habitatlar tespit edilip koruma altına alınıyor.
DEKAMER’i kuran ve halen müdürlüğünü yürüten Prof. Dr. Yakup Kaska, Magma’ya yaptığı açıklamada bu sayede kaplumbağaların Akdeniz’de dolaşacakları alanları takip edeceklerini ve yuvalama için kumsal seçiminde manyetik alan, akıntı, basınç ve sıcaklık gibi etkenlerin rolünü araştıracaklarını söyledi. Balıkçılık, trol avcılığı, hastalık, kirlilik ve sürat motorları nedeniyle her yıl çok sayıda denizkaplumbağası ölüyor ya da yaralanıyor.
Denizkaplumbağaları sularımıza atılan naylon poşetleri denizanası sanarak yutabiliyor, bu da onların sindirim sisteminin tıkanmasına, boğulmasına yol açabiliyor. Midelerinden olta iğneleri, misinalar ve insan kaynaklı diğer pek çok çöp çıkıyor. Ayrıca tekne pervanelerinden ve insanlardan aldıkları darbeler de onları öldürüp yaralayabiliyor. Korunaklı pervaneler kullanılması, deniz kirliliğinin önlenmesi ve halkı bilinçlendirme çalışmaları bu canlıların varlığını sürdürmesi için büyük önem taşıyor.
Caretta carettalar denize bırakılırken halkın, özellikle de çocukların sevgi gösterilerini görmek mutluluk vericiydi.