Yaşadığını ispatlamak için inanılmaz çözüm!

Uşak'ta dün öğle saatlerinde bir baz istasyonu trafosuna çıkarak intihar girişiminde bulunan Ali Reşit, yaşadığı sıkıntıları anlatıp tek isteğinin kimlik alabilmek olduğunu dile getirdi.

UŞAK (İHA) - Başbakan Erdoğan’dan yardım istediğini belirten Reşit, kimliği olmadığı için hiç iş bulamadığını gittiği her yerden kovulduğunu söyledi.

Organize Sanayi Bölgesi’nde dün öğle saatlerinde nüfus cüzdanı olmadığı için intihar girişiminde bulunan 39 yaşındaki Ali Reşit, intihar sebebini ve sorunlarını gazetecilere anlattı. Kimliği olmadığı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da olamadığını bu nedenle de gittiği her yerden kovulduğunu iddia etti. Ali Reşit dün intihar girişiminden sonra gözaltına alınmış daha sonrada serbest bırakılmıştı. Kimliği olmadığı için kendisine "Vatansız" denildiğini ve böyle yaşamak istemediğini kaydeden Ali Reşit, kendisine Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı verilmediğini, hayatta kimsesi olmadığı için doğumunu yasalar önünde ispatlayamadığını belirtti.

Reklam
Reklam

Ali Reşit yaşadığı sıkıntıları şöyle dile getirdi; “Annemle babam imam nikahı ile evlenmiş. Ben Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğmuşum. Annem ve babam imam nikahlı oldukları için doğduğumda beni nüfusa kaydettirmemişler. Lice depreminde babam hayatını kaybetmiş annemi de bir trafik kazasında kaybettim yıllar önce. 15 yaşımdan beri de tek başıma yaşıyorum. Türkiye'de gezmediğim il kalmadı. Jandarma ve polis her gittiğim yerde bana yardımcı oluyor, karnımı doyuruyor. Bazen günlük işler buluyorum., Ancak daha sonra beni bir şekilde kovuyorlar. Bu sorunların tek nedeni kimliğimin olmaması. Okuma yazmayı asker ve polislerin yardımıyla öğrendim. Fiilen yaşıyorum ama yalara göre ben aslında yokum. Yine yasalara göre benim bir vatanım yok. Yıllardır nüfus müdürlüklerinde dolaşıyorum ama bir türlü yaşadığımı ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumu ispatlayamadım. 2006 yılında bana (99808217352) numaralı bir TC kimlik numarası verdiler. Daha sonra ise bu TC kimlik numarasını değiştirerek (17920453236) başka bir TC Kimlik Numarası verdiler. Ancak bana nüfus cüzdanı vermediler. Lice Nüfus Müdürlüğü'nden 18 Şubat 2010 tarihinde bana "Yabancılar ve Vatandaşlık Durumları Düzgün Olmayan Kişiler Kütüğü Nüfus Kayıt Örneği" başlığında bir yazı verdiler. Bu yazıda TC Kimlik Numarası yazıyor. Ancak en alt bölümde "Türk Vatandaşlığı İddia Edilemez ve Kişi Veya Kişiler Hakkında Türk Vatandaşı Olarak İşlem Yapılamaz Yazıyor" Yani sen Türk Vatandaşı değilsin diyorlar ancak TC Kimlik numarası veriyorlar. Hiçbir yerde varlığımı ispat edemiyorum. Şimdi bir ile gittiğimde önce karakola gidiyorum kendimi tanıtıyorum. Bazen kovuyorlar bazen ilgilenip yardımcı oluyorlar. Tek isteğim bir kimliğimin olması. Böyle yaşamak istemiyorum

Reklam
Reklam

BAŞBAKAN İYİ BİR İNSAN BANA YARDIM ETSİN

Nüfus cüzdanı çıkarabilmek için anne babasının olması gerektiğini ancak her ikisini de kaybedip hiçbir akrabasının da olmadığını da sözlerine ekleyen Ali Reşit, tek umudunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini duyması olduğunu söyledi. Ali Reşit Başbakan Erdoğan’dan yardım beklediğini ve ona ulaşmak istediğini belirterek;”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan benim durumumu bir görse bana yardım edeceğine inanıyorum. Yasalarda bir açıklık varsa bunu düzeltsinler. Yada devlet beni alsın bir yere koysun çalışayım karnımı doyurayım. Sokaklarda il ili dolaşmak istemiyorum artık. Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı istiyorum. İş ve sürekli kalacak bir ev istiyorum. Ben Başbakan Erdoğan’ı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde tanıdım. Kendisi bana iş vermişti geçici olarak. O gidince beni çıkarttılar. Erdoğan şimdi ülkemizin Başbakanı oldu. O çok iyi bir insan. Eğer iyi bir insan olmasaydı halk onu iki defa başbakan yapmazdı. Ben bu ay yıldızlı bayrak altında doğdum yine bu bayrak altında öleceğim. Ama kimliksiz ve vatansız olarak değil Türkiye Cumhuriyeti kimliğini taşıyarak ölmek istiyorum.” dedi.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayarak bilgi veren Avukat Ufuk Uğur, kişinin mahkeme kararı ile varlığını ispatlaması gerektiğini söyledi. Dünya üzerinde kişilerin varlıklarını ispatlaması için iki esasın hukukçular tarafından benimsendiğini belirten Avukat Ufuk Uğur, “İskandinav ülkelerinde uygulanan yasalarda, bir kişi hangi topraklarda doğdu ise o toprakların vatandaşı olarak kabul edilir. Yani o ülkede doğmak o ülkenin vatandaşı olmak hakkını kişiye verir. Ancak ülkemizde illiyet yani akrabalık bağlarını ispatlamak zorunludur. Kişi doğduğunda ilesi tarafından tanıklık edilerek doğduğu ispatlanır. Bu kişi yasalara göre "tabiatsız" olarak yaşıyor”dedi.