Yasak yüzünden 540 işletme kapandı

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, kapalı alanlara getirilen sigara içme yasağının ardından 540 işletmenin kapandığına dikkat çekti.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, yasakla müşterisiz kalan Fatih'teki İstanbul Cafe adlı bir kahvehanede basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Kahvehane ve Kıraathaneciler Odası, İstanbul Lokantacılar Odası ve benzeri 24 meslek odası başkanı da hazır bulundu. Basın toplantısına katılan meslek odaları temsilcilerinin açtıkları, "Sigara söndü, ocak söndü", "Sokaklar meyhane, caddeler kahvehane oldu" yazılı pankartlar ise dikkat çekti.

Açıklama yapan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, "Yasadaki yanlışlığı duyurmak istedik. Görüyorsunuz işte burası bir kahvehane, biz diyoruz ki yasağa karşı değiliz. Yasakla hep birlikte mücadele edelim ama bir şey istiyoruz; kahvehanelerimizde, lokantalarımızda tecrit edilmiş bölüm" dedi.

Reklam
Reklam

Yasanın da bunu gerektirdiğini ifade eden Yılmaz, "Yasanın 5. maddesinde yazıyor; "Bu kanunun tütün ürünlerinin tüketilmesi, tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı ile donatılması gerekir." Biz bunu istiyoruz. Bu bölümde sigaralarını içsinler. Sonra diğer bölümde otursunlar.

Kahvehanelerimiz Osmanlı'dan geliyor. Osmanlı geleneğine uygun olarak herkesin stres attığı, dertleştiği, hatır paylaştığı mekanlar. Bu yerlerde akşam olduğu zaman herkes sigarasını tecrit edilmiş yerlerde içsin ve sıkıntılar yaşanmasın. Bunu niçin istiyoruz? Çünkü önümüzde kış mevsimi var. Ramazan ayından sonra kış ayları başlayacağı için, insanlar dışarı çıkamayacak. Burada olaylar başlayacak. Tabii biz olay istemiyoruz. Olay çıkmaması için bir genelge ile tecrit edilmiş bir bölüm oluşturulması lazım" diye konuştu.

Yılmaz, sigara yasağı ile birlikte çok sayıda işletmenin kapandığını ve açık yerlerdeki işlerinde büyük oranda düştüğünü ifade ederek, "Dün saat 17.00 itibari ile fikir müdürümüzden aldığımız bir rakam var. 540 işyeri yasağın başladığı tarihten itibaren kapanmış. Yasak telaşı içinde işyerlerini kapatmış olabilirler, yada normal kapatmaların yanında bu yasağın da etkisi olabilir. 540 işyerinin kapandığını sicil müdürümüz vasıtası ile tescil ettik. Yasağın aynen uygulanmasını istiyoruz ancak bu yasağın yumuşatılarak tecrit edilmiş odalar ile bize müsaade edilsin" dedi.

Reklam
Reklam

Yasa içerisinde başka sıkıntıların da olduğuna dikkat çeken Yılman, "İçenle, içirene cezanın eşit şekilde bölüştürülmesi lazım. Adaletli bir şekilde paylaştırılması lazım. İşletmelerinden kar payında ciddi oranda düşüş var. Yüzde 70'e yakın düşüşler var. Çünkü sigara yasağına uymak için vatandaş buraya gelmiyor" şeklinde konuştu.

Yaşar Aptik isimli bir vatandaş ise işletmelere tecrit edilmiş bir oda gerektiğini ifade ederek, "İşletmelerin bir havalandırma sistemi ile sağlığa zarar vermeyecek ölçüde, nasıl ki içme suyumuz klorlanıp sunuluyorsa, sigaranın da çok aza indirecek bir seviyede sistem kurularak yapılması lazım. Zaten dışarıdaki havada çok temiz değil" dedi.

Mustafa Uygun da sigara içmekten yana olduklarını ancak içilmemesinin de doğru olduğuna inandıklarını ifade ederek, "Onun için biz sıkıntılar çekeceğiz ama gelecek olan nesil bunun faydasını görecektir" ifadelerini kullandı.

Silifke Eski Belediye Başkanı Sadık Avcı ise genel olarak bakıldığında yasaklara her zaman karşı olunduğunu ancak yasağın istek doğurduğunu söyledi. Avcı, "O nedenle yapılan yasaklardan önce yaşayan toplumumuzu ele alıp, bu toplumun isteklerini, taleplerini ele alıp, değerlendirmek lazım. Kahvehanelere gelen insanların bir çoğu işsiz. İşi olmadığı için geliyor ve burada oturup oyun oynuyor. Oyun oynarken şu yada bu şekilde sigara içiyor. Bunu insanlara yasak dediğiniz zaman kahvehanelere gelmiyorlar. Bu insanlara da bir yer bulmak lazım. Bu şekilde olan bir yasağa karşıyım. Mutlaka bir havalandırma sisteminin çalıştırılarak veya ikiye bölünen bir alanda sigara içilebilir" dedi.

Reklam
Reklam

ADNAN SULAR-İSTANBUL