Apple’ın uygulama marketi Apple Store’da bugün 700 binin üzerinde uygulama bulunuyor.
Bununla beraber bugüne kadar en az 5 bin uygulamanın da Apple tarafından belirlenen kurallara uymadığı gerekçesiyle engellendiği ya da marketten kaldırıldığı biliniyor.
İşte kaldırılan veya engellenen bazı Apple Store uygulamaları:
Uygulama açıldığında bir bebek resmi ile beraber ağlayan bebek sesi duyuluyor. iPhone sallandığı zaman ses duruyor ve bebeğin gözleri üzerinde kırmızı çarpı işareti çıkıyor.
Apple’ın başta onayladığı bu uygulama çocuk koruma vakıflarının sert eleştirileri sonucunda marketten çıkartıldı.
Uygulamada ABD Başkanı Barack Obama’dan başkan yardımcısı eski adayı cumhuriyetçi Sarah Palin’e kadar 18 farklı politikacıdan birini seçip, trampolin üzerinde zıplamalarını sağlıyorsunuz. Amaç ise üzerinize doğru gelen balonları patlatmak.
Bu uygulamayı yasaklatan içindeki pantolonsuz Bill Clinton animasyonu oldu.
Baş aşağı duran bir bıçak ilk başta zararsız gibi görünse de iPhone’nunuzu gerçek bir bıçağı tutar gibi kavrayıp bıçaklama hareketleri yaptığınızda ünlü ‘Sapık’ filminin bıçaklama sahnesi ekranda beliriyor.
İngiltere’de bu uygulamanın çıktığı günlerde gençlerin birbirini bıçaklama vakaları artınca uygulama marketten kaldırıldı.
Akıllı telefonunuzun mikrofonuna doğru üfleyince ekrandaki kadının eteklerini havalandıran bir uygulama.
Çevresel koşullar, etraftaki baz istasyonlarına bağlı olarak radyasyon ölçen bu uygulama uzun süre onay için bekletildikten sonra insanların korkacağı ve karışıklığa sebep olabileceği gerekçesiyle markete alınmadı.
Striptiz kulüplerindeki dansçı kızların gösterilerini iPhonuzdan izlemeye yarayan bu uygulama Steve Jobs tarafından marketten kaldırıldı.
Kullanıcıların 30 gün boyunca uyuşturucu satıcı olduğu bu oyunun amacı bu işten mümkün olan en çok parayı kazanmaktı.
Uygulama tamamen kaldırılmadı ancak uyuşturucu satıcılığı görevi şeker satıcılığına dönüştürüldü.
Ekrandaki animasyon göğüslerin iPhone’u hareket ettirdikçe sallanmasına sebep olan bir uygulama. Apple uygulamaya itirazlar geleceğini düşünerek hiçbir zaman markete almadı.
Tütün satıcılarının kullandığı bu uygulama gramına ve tütün çeşidine göre tahmini fiyat belirliyordu. Bazı kişiler esrar ve farklı maddelerin fiyatlarının da uygulamaya eklenmesini istedi. Apple ise buna karşılık uygulamayı tamamen kaldırdı.
Rixk Ross tarafından yaratılan bu uygulama ekranın ortasında kırmızı bir elmas gösteriyordu. Ekranın üzerinde “Ben zenginim” yazıyordu. Uygulamada bunun dışında başka hiçbir özellik yoktu. Apple uygulamayı hiçbir neden göstermeden kaldırdı. Ancak uygulama kalkana kadar yaratıcısı 8 bin dolar kazandı.
Pocket Girlfriend yani ekranda beliren kadın ile gerçekleştirdiğiniz konuşmalarda “Benim hislerim hakkında neden konuşayım ki?” ya da “Ben sürekli formda kalmak zorundayım ama senin böyle bir şeye hiçbir zaman ihtiyacın yok.” gibi cümleler kuruyordu. Apple bu uygulamayı hiç onaylamadı.
ABD eski Başkanı George Bush’a bir basın toplantısında fırlatılan ayakkabının animasyon versiyonu. Steve Jobs bu uygulamanın onaylanmasına izin vermedi.
Kullanıcıların Julian Assange tarafından ortaya çıkarılan Wikileaks belgelerine iPhone’ları üzerinden ulaşmalarını sağlayan bu uygulama kuralların ‘kişisel saldırı’ bölümünü geçemediği için markete giremedi.
Uygulamada resminizi bir kutsal figürün başının olduğu yere yerleştirebiliyorsunuz. Dini grupların uygulamaya karşı yaptıkları itirazlar nedeniyle uygulama marketten kaldırıldı.