Yasal Süre Doldu, Engelliler Sosyal Hayata Dönüş Yaptı

Engellilerin toplumla kucaklaşması amacıyla önlerindeki fiziki ve sosyal engellerin kaldırılması için 1 Temmuz 2005’te çıkarılan...

Engellilerin toplumla kucaklaşması amacıyla önlerindeki fiziki ve sosyal engellerin kaldırılması için 1 Temmuz 2005’te çıkarılan Özürlüler Kanunu’nun yasal süresi doldu. 7 artı 1 yıl opsiyonlu yasal süre içinde, başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, yasa gereği zorunlu olan bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor. Yol, kaldırım, yaya geçitleri, kültürel ve sportif alanlar, toplu taşıma araçları, engelli vatandaşların rahatça kullanabileceği şekle dönüştürülüyor. Sosyal hayata adapte olmanın önündeki fiziki engeller yavaş yavaş ortadan kalkarken, evlerinden çıkan engelli vatandaşlar, sosyal hayata yeniden dönüş yapıyor.

Reklam
Reklam

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, Türkiye’de 672 bin 172’si kadın, 887 bin 41’i erkek olmak üzere toplam 1 milyon 559 bin 582 bedensel ve zihinsel engelli vatandaş bulunuyor. En fazla engelli 177 bin 818 kişi ile İstanbul’da, en az engelli ise bin 608 ile Kilis’te yaşıyor. Engelli vatandaşların 398 bin 335’i evde bakım hizmeti alırken, 9 bin 928’ine ise özel bakım merkezleri için ödeme yapılıyor.

Engelli vatandaşlar en büyük sorunu; yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, kültürel ve sportif alanlar ile toplu taşıma araçlarının, kendilerinin de kullanabileceği şekilde düzenlenmemesinde yaşıyor. Ancak çıkarılan Özürlüler Kanunu, belediyeler ile kamu kurumlarını engellilerin de yararlanabileceği duruma getirtiyor. Bazı belediyeler yasal zorunluluğu yerine getirirken, planlı şekilde hareket etmemesi ve göstermelik düzenlemeler yapması, engelli vatandaşların işini daha da zorlaştırıyor.

Türkiye’de en fazla engelli kişinin yaşadığı (38 bin 630) 9. il olan Samsun’da belediyeler öncülüğünde hayata geçirilen projeler, bedensel engeli bulunan vatandaşların işini kolaylaştırıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin bir otomotiv şirketine yaptırdığı engelli taşıma aracı, hizmete girdi. Hastalık ve yaşlılık yüzünden fiziksel engeli, tekerlekli sandalyeye, yatağa ve evine mahkum olan hastalar, bir telefonla evlerinden alınıp, işlerinin ardından yeniden evlerine bırakılıyor.

Reklam
Reklam

Engelsiz Yaşam Merkezi kuran İlkadım Belediyesi; engelli rampası, tuvaleti, asansörü ve diğer kent mobilyaları ile ayrı bir hizmet sunuyor. Sahil yolunda hayata geçirdiği akıllı bisiklet projesi Sambis’te engellileri unutmayan belediye, engellilerin ve yaşlıların da kullanabileceği bisikletler koydu. Hissedilen yüzey teknolojisine sahip kaldırımlarla görme engellilere, sosyal hayatlarında kolay hareket imkanı sağlayan İlkadım Belediyesi, açtığı kurslarla da engelli bireyleri meslek sahibi yapıyor.

Canik Belediyesi ise engellilere pozitif ayrımcılık yaparak, çevre düzenlemesi ve binaları engellilerin rahatça kullanabileceği şekilde dizayn ediyor. İlçedeki bütün kaldırımları yeniden düzenleyen belediye, spor ve kültür tesislerinde engellileri unutmadı. Belediye, çalıştaylarla da engellilerin sorunları ve çözümlerini masaya yatırıyor.

"BU BİLİNÇ MESELESİDİR"

Engelli insanların birer ayna vazifesi gördüğünü ifade eden Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Onlara baktıkça yüzlerinde kendi insanlığımızın boyutlarını görüyoruz. Hayatın her kademesinde yanımızda görebilmek için sokaklarımızı, caddelerimizi, yollarımızı, binalarımızı yeniden dizayn etmeye çalışıyoruz. Biz engellilere ayrı yerler inşa etmiyoruz. Yaptığımız her hizmeti engelli vatandaşlarımızın faydalanabileceği şekilde inşa ediyoruz. Bu, bir bilinç meselesidir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"ENGELLERİ TEK TEK KALDIRIYORUZ"

Her insanın engelli adayı olduğunu hatırlatan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, şuları ifade etti: “Engellilerin yaşamını iyileştirmek için projeler geliştiriyoruz. Engellilerin önündeki engelleri teker teker kaldırıyoruz. Hemen hemen her projede engellilerin yaşama tutunabilmeleri adına çözüm arayışı içindeyiz. Engellilerin, başta hastaneye ulaşım ve benzeri isteklerini herhangi bir sıkıntıya kapılmadan yerine getirmelerine yardımcı olmak amacıyla engelli taşıma aracını hizmete koyacağız. Bu hizmetlerin dışında engelli vatandaşlarımızı evlerinden alarak, istedikleri yerleri gezme, görme imkanını da sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz