Yaşam Boyu Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'nca düzenlenen Aile Söyleşileri etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Nahit Motavalli Mukaddes, "Yaşam Boyu

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı'nca düzenlenen Aile Söyleşileri etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Nahit Motavalli Mukaddes, "Yaşam Boyu Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu" konusunda konferans verdi.

Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'nda düzenlenen konferansta İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nahit Motavalli Mukaddes, en sık görülen çocukluk ve ergenlik ruhsal sorunu olan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun, hem iş hem de aile yaşamında çok önemli sorunlara neden olabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kısaca DEHB olarak tanımlanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda dinleyenleri önemli bilgiler aktaran Mukaddes, tedavi yöntemleri konusunda bilgi verdi.

DEHB'in yaşamın ilk yıllarından beri kendini gösterdiğini belirten Mukaddes, belirtilerin bazen ergenlikte başlayabileceğine dikkat çekti.

DEHB'in belirtileri arasında aşırı hareketlilik, fevrilik, gürültücülük, maceraperestlik ile dikkat dağınıklığı, konsantre olamama gibi sorunların bir arada görülebildiğini ifade eden Mukaddes, "Yani bazı dikkati dağınık kişiler aşırı hareketli iken, bazıları ağır ve uyuşuktur. Dikkat eksikliği genelde okulda ders dinleyememe, evde ödev yapamama, dağınıklık, sınavlarda bildiğini bile unutma şeklinde kendini gösterir" dedi.

Zamanla veya tedavi ile düzeltilmezse kişinin hayatında dağınık, unutkan, iş hayatında sorumluluklarını ihmal eden bir karaktere bürünebileceğini vurgulayan Mukaddes, "Ailede yeterince sorumluluklarını yerine getiremez, ödemelerini vaktinde yapamaz, randevularına ve işine vaktinde gidemez. Dikkat sorunu hem iş hem ailevi hayatta önemli sorunlara yol açar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mukaddes, hiperaktivitenin ise çocuğun oyun çağından itibaren aşrı hareketlilik, yerinde durmama, evi karıştırma, lüzumsuz koşuşturma, bazen tehlikeden anlamama şeklinde görüldüğünü anlatarak, şunları söyledi:

"İlkokul yıllarında sınıfta oturamama, kıpır kıpır olma, çok konuşma, gürültücülük, kurallara uymama, kendini denetleyememe şeklindedir. Ergenliğe doğru çoğunlukla hareketlilik azalır, ama iç huzursuzluk, gürültücülük, çok konuşma ve fevrilik, acelecilik sürmektedir. Bu kişiler ergenlik ve erişkinlik döneminde araba kullanırken kurallara uymakta güçlük çeker, riskli davranışları söz konusudur. Bir başka şekilde ise sigara, alkol hatta madde bağımlılığı görülebilir. Araba kazaları, şiddet, illegal işlere eğilimler de görülebilen başka riskli davranışlardır. DEHB, çocukluktan itibaren tedavi edilmesi gerekir. Tedavide ilk seçenek ilaç kullanımıdır. Ancak birçok hastada ilaçla beraber psikoterapi ve eğitim de gerekli olabilir."

Muhabir: Şamil Kahveci

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: