'Yaşam patentlenemez GDO'ya hayır'

ADANA (İHA) - "16 Ekim Dünya Gıda Günü" nedeniyle Adana'da "Yaşam Patentlenemez, GDO'ya Hayır" konulu bir panel verildi.

Çevre ve Tüketici Koruma Derneği (ÇETKO) tarafından Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şubesi'nde verilen panelde konuşan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Özcan, transgenik tohum kullanımının tarımda tekelleşmeye yol açacağını belirterek, üreticileri dikkatli olmaya çağırdı.

Transgenik tohumların en yoğun kullandığı ABD'de büyük şirketlerin, büyük arazileri olduğu için bu sistemin işlerine yaradığına dikkat çeken Prof. Dr. Özcan, "Transgenik tohum kullanımının yaygınlaşması, Türkiye gibi tarımda yoğun işçi kullanan ülkelerde sosyal problemlere yol açar. Türkiye'de soya ekimi yaygınlaşmalı. Buğdaydan para kazanamayan üreticiler soya gibi yüksek proteinli gıdalara yönelmeli. Transgenik tohum işçi sorununa neden olur. ABD ülkemize soya satmak için parasını bir yıl sonra alıyor. Bizim çiftçi ise sattığı ürünün parasını hemen istiyor. Bu da soya ithalini tetikliyor"dedi.

Reklam
Reklam

ÇÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Erginkaya da transgenik tohumlar yüzünden dünyada biyolojik ürün çeşitliliğinin giderek azaldığını ve 4'de 3'ünün kaybolduğuna dikkat çekerek, "Transgenik ürünler başta ABD olmak üzere Arjantin ve Kanada'da yoğun olarak kullanılıyor. Genetiği Değiştirilmiş (GDO) ürünlerin sağlık riskleri var. İnsanlar ne yediğini bilmeli. Transgenik ürünlerin alerjik ve kaşıntı gibi sorunları yanısıra Alzheimer ve kronik kalp rahatsızlığını tetiklediği de belirtiliyor. Bu açıdan gıda ürünlerinin mutlaka etiketlenmesi şart. Ama ABD ürünlerinde bu şart yok. AB ürünlerinde var" diye konuştu.