Yaşar Üniversitesi'nden Engellilere Müzik Okulu

Yaşar Üniversitesi (YÜ) Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM), bedensel ve zihinsel engellilerin topluma uyum yeteneklerini geliştirecek...

Yaşar Üniversitesi (YÜ) Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM), bedensel ve zihinsel engellilerin topluma uyum yeteneklerini geliştirecek Engelliler Müzik Okulu'nu, 10 Şubat 2013'te hizmete açıyor. Dokuz ay sürecek eğitimler sonunda engelliler müzik orkestrası kurulması hedefleniyor.

YÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü ile birlikte engellilerin toplumsal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kapsamlı bir çalışma yapan YÜSEM, üniversite bünyesinde hizmet veren Türkiye’nin ilk engelliler müzik okulunu kurdu. Müzik eğitmeni Zafer Gülenç’in koordinatörlüğünde ve psikolog Sinem Gül’ün gözetimindeki eğitimlerden bedensel, hafif zihinsel, zihinsel ve işitme engelliler faydalanabilecek. Okula 7-16 yaş arası engelli çocukların yanısıra 16 yaş ve üstü engelli yetişkinlerin katılabileceğini belirten Gülenç, ilk etapta ritm eğitimi verileceğini söyledi. Müziğin engellilere sayısız faydalar sağladığını ifade ederek, “Çalışmalarımızla engelli bireylerin kendilerine güveni ve paylaşma duygusu ön plana çıkacak. Dolayısıyla sınırlarını aşıp ne kadar başarılı olabileceklerini farkedecekler. Müzik okulumuz, engelli bireylerin yalnızca hobi faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri bir yer olarak hizmet vermeyecek. Nihai hedefimiz, temel ritm ve müzik eğitimlerinin ardından yetenekli bireyleri keşfedip bir engelliler orkestrası kurabilmek.” dedi.

Reklam
Reklam

Eğitim kapsamında aile bilgilendirme sisteminin de işleyeceğini belirten YÜSEM Müdürü Doç. Dr. Sabah Balta ise, “Tüm öğrencilerimizin aileleri, her ay yolladığımız bilgilendirme mektuplarıyla çocuklarının durumundan ve yeni gelişmelerden haberdar olacak. Karşılıklı görüşler alınacak ve psikoloğumuzun da bulunacağı çeşitli toplantılar gerçekleştirilecek.” şeklinde bilgi verdi.

Psikolog Gül de engelliler için müziğin önemini şöyle anlattı: "Bilimsel çalışmalarda engelli bireylerin, müzikle daha sakin, uyumlu ve isteneni yapmaya gönüllü olduğu gözlemlenmiştir. Sosyalleşmelerinde, insanlarla olumlu ilişkiler kurmalarında, uyumakta ve sakinleşmekte zorluk çeken engelli bireylerde ya da uyumsuzluk gösteren yaşı daha küçük çocuklarda müzik çalışmalarının yararı açıkça görülmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: