"Yaşayan İnsan Hazinesi" Öğrencilerle Buluştu

UNESCO tarafından geçen yıl "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçilen 86 yaşındaki Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalender, öğrencilerle buluştu.

UNESCO tarafından geçen yıl "Yaşayan İnsan Hazinesi" seçilen 86 yaşındaki Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalender, öğrencilerle buluştu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünce başlatılan "Riski Azalt, Başarıyı Artır (RABA)" projesi kapsamında, Ahlat Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) öğrencileriyle bir araya gelen Kalender, öğrencilere deneyimlerini aktardı.

Düzenlenen programda konuşan okul müdürü Mesut Adıyaman, taş ustası Tahsin Kalender'i öğrencilere tanıtarak, Kalender'in, Ahlat'ın yetiştirdiği örnek insanlardan biri olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Adıyaman, öğrencilerden Kalender'i kendilerine örnek almasını istedi.

Kalender ise 60 yıl boyunca ilçede taş ustalığı yaptığını anımsatarak, iyi bir sanat eserinin ortaya çıkmasında en büyük etkenin sabır olduğunu belirtti.

Bu süreçte ev, cami, minare, çeşme ve kemer gibi Ahlat taşından yapılar inşa ettiğini bildiren Kalender, şöyle konuştu:

"Zamanımızda memuriyet fazla yoktu. İnsanlar en çok çiftçi, marangoz olurdu, taş ve demir ustalığı yapılırdı. Ben de 60 yıl boyunca taş ustalığı yaptım. Abdurrahman Gazi Türbesi'ni 1974 yılında yaptım. Türbeyi yaparken kümbetlerden alıntılar yaptık. O zamanın parasıyla türbeyi 81 bin liraya inşa ettik.

İyi bir sanat eserinin ortaya çıkmasında en büyük etken sabırdır. Sabırla işlenen taşlar ve yapılan binalar hala günümüzde mevcut. Selçuklu Mezarlığı'ndaki taşlar buna bir örnektir."

Program sonunda Kalender, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Muhabir: Selcan Bayar / Şener Toktaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: