Yaşayan Tarihten Öğrencilere Ders

1950 yılında Ankara Etimesgut’ta vatani görevini yaptığı sırada Kore Harbi’ne çağırılan 85 yaşındaki Gazi Ali...

1950 yılında Ankara Etimesgut’ta vatani görevini yaptığı sırada Kore Harbi’ne çağırılan 85 yaşındaki Gazi Ali Ayaz, Kore’de geçirdiği 9 ayı Yatağan Gazi Anadolu Lisesi öğrencileriyle tarih dersinde paylaştı.

Yatağan Gazi Anadolu Lisesi’nde eğitim gören 12. sınıfların Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Dersi’ne 85 yaşındaki Kore Gazisi Ali Ayaz konuk oldu.

Okulun Tarih gurup öğretmenleri Nevraz Şimşek, Özmen Şahin, Cem Akkaya ve Okul Müdürü Süleyman Karaman’ın da katılımıyla işlenen “Kore Savaşı” konusunu ilk ağız olan Kore Gazi’nden dinleyen öğrenciler savaşın iç yüzünü öğrenirken, bir öğrencinin 85 yaşındaki Ali Ayaz’a yönelttiği “Kore’ye kaç aylığına gitmiştiniz?” sorusuna karşılık; “Biz dönmeye değil, ölmeye gitmiştik” cevabını alması dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Kore’de yaşananları en ince ayrıntısına kadar anlatan Kore Gazisi Ali Ayaz; “yıl 1950’ydi. Askerliğimi Ankara Etimesgut’ta yapıyordum. Hükümetin Kore’ye asker göndereceği söylentileri vardı. Gönderilen 4500 asker arasında benimde ismim çıktı. Gitmeme gibi bir şansım yoktu. Sonuç olarak topçu birliğine tabi olarak Güney Kore’ye gönderildik. 23 günde Güney Kore’ye ulaştığımızı hatırlıyorum. Tam 9 ay boyunca savaştık. Oradaki yaşamı hiç unutamıyorum. Sırtına bağladığı 2 aylık bebeğiyle açlıktan sürünen kadınlar, eli yüzü kan içinde ki silah arkadaşları, bomba ve silah sesleri, ölüm korkusu bunların hepsi ve daha fazlası orada vardı. Bu şartlar altında geçirdiğim 9 aylık süre içerisinde hiç eve dönebileceğimi düşünmemiştim. Zaten komutanlarımızda böyle bir hayalin boş olacağını dile getiriyordu. Bir süre sonra 600 kişilik takviye kuvvet gönderildi ve bizim aramızdan bazı kişilerin Türkiye’ye geri gönderileceği söylendi. Çekilen kurada benim de ismimin olduğunu görünce gözlerime inanamadım. 23 günde ulaştığımız Kore’den 29 günlük yolculuğun ardından geri döndüm” dedi.

Reklam
Reklam

Ayrıca, Kore Gazisi Unvanını gururla taşıdığını belirten Ali Ayaz Türkiye’deki terör olayları ve yürekleri yakan şehit haberlerine de değindi.

Şehitlik ve gazilik mertebelerinin kutsallığına inandığına vurgu yapan Ayaz; “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen şehit haberleriyle pek çok masum insanın canı yanıyor. Ancak Koreliler için canını tehlikeye atan biri olarak şunu özellikle belirtmek istiyorum ki bu yaşta vatanım için şehit düşmeye hazırım. Gerekirse gider topraklarımızın bütünlüğü için kanımın son damlasına kadar savaşır, canımı bu vatan için feda ederim” ifadelerini kullandı.

Kore Gazisi Ali Ayaz’ın dikkatle dinleyen öğrenciler, Kore Savaşı’nın bire bir yaşayan Gaziye teşekkür ederek; “yıllardır izleri silinmeyen Kore Savaşı’na şahsen tanık olan ve içinde yer alan birinden olayları olduğu gibi öğrenmek heyecan vericiydi. Bizlere bu imkanı sunan öğretmenlerimize ve Kore Gazisi Ali Ayaz’a teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Uygulama hakkında bilgi veren Okul Müdürü Süleyman Karaman; “Okulumuz Tarih gurubu öğretmenlerinin önerisiyle 12. sınıflar Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi Kore Savaşı konusuna Kore Gazisi Ali Ayaz’ı davet ettik. Amacımız öğrencilerimizin konuyu sade haliyle bizzat tanık olan birinden öğrenmesiydi ve sanırım öğrencilerin dikkatle Ali amcayı dinlemesi ve sorular sorması bunu başardığımızı gösteriyor” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: