Yaşlı Fındık Bahçeleri Rekolteyi Düşürüyor

Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, bölgedeki fındık bahçelerinin büyük çoğunluğunun ekonomik...

Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, bölgedeki fındık bahçelerinin büyük çoğunluğunun ekonomik ömrünü tamamladığı için çok önemli oranda ürün kaybına neden olduğunu söyledi.

Ordu-Ünye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ünye Ziraat Odası, fındık bahçelerinin temel problemi olan budama, toprak örneği alımı ve analizi ile gübreleme konularında eğitim çalışması başlattı. İlk uygulama eğitimin yapıldığı Saca Mahallesindeki fındık bahçesinde yapıldı. Buradaki çalışmaya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, Muhtarlar Derneği Başkanı Osman Sarıkahraman ve fındık üreticileri katıldı.

Reklam
Reklam

"TEMEL SORUN, EKONOMİK ÖMRÜN TAMAMLANMASI"

Fındık bahçelerinde temel sorunun bahçelerin ekonomik ömrünün tamamlanmış olduğunu söyleyen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yetkin Esen, "Ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerde çok önemli derecede ürün kayıpları meydana gelmektedir. Bunun önüne geçilebilmenin temel yollarından biri de bahçelerimizde gerekli budamayı zamanında ve uygun bir şekilde yapmaktır. Bu amaçla ziraat odalarımız ve muhtarlar derneğimizle çiftçilerimize yönelik işbirliği yaparak, gerek kurum içi, gerekse kurum dışında eğitim programı düzenledik. Burada önemli olan fındık bahçelerimizi gençleştirerek daha sağlıklı ve verime yatkın hale getirmektir. Bu amaçla fındık bahçelerinde budama, gübreleme, besin maddesi ihtiyaçlarının karşılanması, toprak tahlilinin yapılması ve toprak tahlili için numunelerin nasıl alınacağına ilişkin eğitimler verilecek” dedi.

"ÇOK DAL OLMASI, ÇOK MAHSÜL ANLAMINA GELMEZ"

Fındıkta budamanın nasıl yapılması gerektiği hususlarında bilgi veren İl Gıda Teknikeri Coşkun Öztürk, fındık ocaklarında çok dal olmasının çok ürün alınacağı anlamına gelmediğini belirtti. Öztürk, "Fındık dalları arasında boşluk olmalı ve sıkı olmamalı. Fındık ocağının ortasına oturacak kadar boşluk bırakılmalı. Aynı kökten iki dal bırakılmamalı. Ocaklar arasında 4 metre mesafe olmalı. Vatandaşlarımız çok dal olduğu zaman çok mahsul alacaklarını düşünüyorlar. Bu çok yanlış bir düşüncedir. Sık dal olduğu zaman ocak kökleri güneşi göremediği için az mahsul veriyor. Bu nedenle bölgede dekar başına 85 kilogram fındık alınıyor. Oysa iyi planlanmış ve bakımlı bir bahçede dekar başına 150 kilogram fındık almak mümkündür" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"TOPRAK ANALİZİ NETİCESİNDE GÜBRELEME YAPIN"

Toprak örneğinin alınması ve gübreleme haklarında çiftçiye bilgiler veren Ziraat Mühendisi Osman Akpınar, bölgedeki hava şartlarından dolayı toprağın sürekli olarak yıkandığını belirtti. Başkan Anpınar "Toprağımız bölge hava şartlarından dolayı kendisine yetmiyor ve bunun dışarıdan ilave edilmesi gerekiyor. Topraktaki bitki besin maddesi ilavesi için öncelikle en az 3 yılda bir tahlil yapılması gerekiyor. Bunun için bahçemizden toprak örneği almalıyız. Toprak numunesi alındığı zaman toprağımızın resmini çekmiş oluruz. Azot fazlalığı veya azlığı var mı, potas noksanlığı var mı ? gibi sorularımıza cevap bulmuş oluruz. Toprak analizi neticesine göre bize tavsiye edilen miktarda gübreyi ocaklarımıza uygulamalıyız" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: