Yaşlılardaki ruhsal sorunlar, ölüm riskini artırıyor

Psikiyatri Uzmanı Dr. Derya İpekçioğlu, aile içindeki rollerin ve ilişkilerin değişmesi, yakın çevrede arkadaş, eş...

Psikiyatri Uzmanı Dr. Derya İpekçioğlu, aile içindeki rollerin ve ilişkilerin değişmesi, yakın çevrede arkadaş, eş kaybı gibi üzüntüler yaşanmasının 65 yaş üstü kişilerde ruhsal problemlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını söyledi. İpekçioğlu, “Fiziksel olduğu kadar, ruhsal olarak da sağlıklı yaşlanma önemlidir. Yaşlılık bir olgunluk dönemi olarak algılanmalı. Yaşlıdaki ruhsal sorunlar, hastalanma ve ölüm riskini artırıyor.” dedi.
Yaşlılık kaçınılmaz ve geri dönülmez bir süreç. Son zamanlarda tıbbın gelişmesiyle birlikte Türkiye’de de yaşlı nüfus artıyor. Yaşlıların sayısı arttıkça, hastalıklar, sorunlar ve bunlara bağlı ruhsal sıkıntıların miktarında da yükseliş söz konusu oluyor. Yaşlılığa bağlı ruhsal sıkıntılar ise geropsikiyatri (Yaşlılık Psikiyatrisi) adı altında ele alınıyor. İstanbul’da 65 yaş ve üzeri ruhsal sorunları olan yaşlıların tedavi ve takip süreçlerini, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Geropsikiyatri Polikliniği yürütüyor.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Derya İpekçioğlu, kendilerine en çok anksiyete bozuklukları, depresyon, mani, uyku problemleri, psikoz, ihmal, suistimal, psikoz ve demans gibi rahatsızlıklar nedeniyle başvuru geldiğini söyledi.
Aile içindeki rollerin ve ilişkilerin değişmesi, yakın çevrede arkadaş, eş kaybı gibi üzüntüler yaşanmasının 65 yaş üstü kişilerde ruhsal problemlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını belirten Dr. İpekçioğlu, “Yapılan çalışmalar yaşlıdaki ruhsal sorunların, hastalanma ve ölüm riskini artırdığını gösteriyor. Yaşlıdaki unutkanlık yaşlılığın getirdiği doğal bir sonuç olarak algılanmamalıdır. Unutkanlık yakınması olan yaşlı, alanında uzmanlaşmış profesyoneller tarafından ileri tetkik ve muayene yöntemleriyle değerlendirilip, demansiyel süreç açısından ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Demans tablosunun erken evrede saptanması önemlidir. Uygulanacak tedavi ve özel müdahale yöntemleriyle tablonun ilerlemesi kısmen de olsa yavaşlatılabilir, gelişmesi muhtemel davranış sorunları hafifletilebilinir.” diye konuştu.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Derya İpekçioğlu, fiziksel olduğu kadar, ruhsal olarak da sağlıklı yaşlanmanın önemine değindi. Stresten uzak durulması gerektiğini vurgulayan İpekçioğlu, “Fiziksel egzersiz, sağlıklı beslenmek, keyif alınan hobilerinizin olması, yaşamın içinde aktif ve üretken olarak kalmayı başarmak, yaşlılığı bir olgunluk dönemi olarak algılamak, yaşamınızdaki değişikliklere uyum sağlayabilme yeteneğinizin olması sağlıklı yaşlanmanızı sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz