Yaşlılık Hastalıkları Çocuk Ve Gençleri Tehdit Ediyor

Erol AKKIR/ANTALYA, Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yetişkin yaş grubunda kalbi besleyen koroner ve diğer damarlarda gelişen damar sertliğinin tansiyon, sigara,

Erol AKKIR/ANTALYA, Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yetişkin yaş grubunda kalbi besleyen koroner ve diğer damarlarda gelişen damar sertliğinin tansiyon, sigara, genetik yatkınlık ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Genel kanı olarak ileri yaşlarda geliştiği düşünülen damar sertliğinin esasen çocukluk ve gençlik çağlarında başladığını kaydeden Prof. Dr. Gölbaşı, bu çağlardaki damar sertliği gelişiminin, orta yaş ve üzerindeki gelişimden çok farklı olmadığını söyledi. Prof. Dr. Gölbaşı, sağlıksız beslenme ve düzensiz yaşam tarzına bağlı damar problemlerinin temelinin çocukluk yaşlarında atıldığına işaret etti.
ÇOCUKLARIN SİGARA KULLANIMI
Bu temeller üzerine inşa edilen yapının apartman inşaatı gibi yükselerek damar içersini daralttığını söyleyen Prof. Dr. Gölbaşı, "Bu risk faktörleriyle birey ne kadar erken yaşta karşılaşırsa o kadar erken problemlerle karşılaşır. Gençlerin ve çocukların sigara kullanımı, sağlıksız beslenmesi çok önemsenmelidir. Genel olarak damar sertliği yaklaşık 10-15 yaşlarında damar duvarında görülmeye başlamaktadır. Bunun temelinde 'fast-food' tarzı beslenme çok etkili" dedi.
SAĞLIKLI BESLENİN GELECEĞE YATIRIM YAPIN
Damar serliğine bağlı ani veya uzun süreli damar tıkanıklıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Gölbaşı, bunun 'plak' yırtılmasına bağlı olarak kalp krizine yol açtığını vurguladı. Prof. Dr. İlhan Gölbaşı şöyle konuştu:
"Ani tıkanıklığa yol açan, yırtılmaya meyilli hassas plaklar 20- 30'lu yaşlarda oluşur. Bu yaşlarda gösterdiğimiz özen ileriki yıllarda gelişebilecek ani damar tıkanıklığı riskini azaltacaktır. Bunun için çocuk ve gençlerin tansiyon, şeker, kan yağı ve beslenme alışkanlıkları periyodik kontrollere tabi tutulmalıdır. Günümüzde 30'lu yaşlarda kalp krizi gelişmekte ve bypass ameliyatları yapılmaktadır."
BİLGİSAYAR BAŞINDA HAREKETSİZ YAŞAM
Prof. Dr. Gölbaşı, sağlık harcamalarını azaltmak için orta yaş ve üzerinde alınan önleyici tedbirlerin çocukluk ve gençlik döneminde de alınması gerektiğini söyledi. Bilgisayar başında hareketsiz geçen yaşam ve sağlıksız beslenme tarzını benimseyen çocuk ve gençleri çok erken yaşlarda önemli sağlık problemlerinin beklediğine dikkati çeken Prof. Dr. Gölbaşı şu bilgileri verdi:
"Bu dönemde alınan tedbirler daha etkili ve önemlidir, çünkü orta ve ileri yaşta iş işten geçmiş olmaktadır. Bundan dolayı ilköğretim çağından başlayarak sağlıklı beslenmenin kuralları, sigaranın zararları ve sporun faydaları konusunda etkili eğitim programları düzenlenmelidir. Çocuklar mutlaka fast- food tarzı beslenmeden uzak tutulmalıdır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: