Yaşlılık maaşını kimler alabilir? Yaşlılık maaşı şartları nelerdir?

Yaşlılık maaşı bir diğer adıyla 65 yaş aylığı olarak bilinir. Söz edilen bu maaşın ödenmesinin temel amacı belli bir yaşın üstünde olan ve maddi açıdan zorluk çeken bireylere sosyal yardım sağlanmasıdır. Ancak 65 yaş aylığının alınabilmesi için özellikle gelir seviyesiyle alakalı olan belli başlı şartların karşılanması gerekir. Bu nedenle yaşlılık maaşının ne zaman, hangi şartlar altında ve ne sıklıkla alınabildiği açıklanmalıdır.

65 yaş üstü bireyler maddi açıdan güçsüz oldukları takdirde devletten belirli aralıklarla sosyal yardım desteği alabilir. Bu sosyal yardım desteğinin 65 yaş aylığı ya da yaşlılık maaşı olarak adlandırıldığı görülür. Yaşlılık maaşına başvurmak isteyen kişiler ise gerekli olan kriterler ile bu ödeneğin kaç yaşından sonra alınabildiğini sıklıkla araştırır. Dolayısıyla 65 yaş aylığının şartları, hangi sıklıkla ödendiği ve kaç yaşında alınabildiği üzerine açıklama yapılmalıdır.

Yaşlılık maaşını kimler alabilir?

Yaşlılık maaşı halk arasında yaygın olarak 65 yaş aylığı olarak bilinir. Bu maaşın devlet tarafından belli başlı kriterleri karşılayan bireylere ödendiği söylenebilir. Buna ek olarak yaşlılık maaşının sosyal güvencesi olmayan 65 yaşının üstündeki erkek ve kadın bireylere bağlanan bir ödenek olduğu belirtilebilir. Söz edilen bu maaşın ödenmesinin temel sebebi maddi ve manevi açıdan bakıma ihtiyaç duyulan bir dönemde olan kişilerin temel gereksinimlerinin hafifletilmesidir.

Reklam
Reklam

Belli bir yaşın üstünde olan kişilere temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ödenen yaşlılık aylığına yönelik olarak merak edilen pek çok husus vardır. Bu hususlar arasında ise yaşlılık maaşı şartları ön plana çıkar. Yani 65 yaş aylığının hangi kriterler karşılandığı zaman alınabildiği pek çok kişi tarafından araştırılır. Bu bağlamda ilgili kurumlar tarafından yapılan açıklamalara göre 65 yaş maaşı almanın şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Yaşlılık maaşının temel şartları arasında bu ödeneğe başvuran kişinin 65 yaşını doldurmuş olması yer alır.
  • Kişinin yaşlılık aylığı alabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması beklenir.
  • Yaşlılık maaşı almak isteyen bir kişinin sosyal güvencesi bulunmamalıdır.
  • Bir kişinin yaşlılık aylığı alabilmesi için herhangi bir sağlık sigortasının bulunmaması gerekir.
  • 65 yaş aylığı ödenecek olan kişinin nafaka almıyor olması beklenir.
  • Hane halkının net geliri asgari ücretin üçte birinden daha az ise diğer şartları karşılayan bir kişinin yaşlılık aylığı alması mümkündür.
  • Bu ödeneği almaya hak kazanılması için karşılanması gereken şartlardan biri de Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık almıyor olunmasıdır.,
Reklam
Reklam

Kadınlar ne zaman yaşlılık maaşı alır?

Devlet tarafından belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlara ödenen yaşlılık maaşının ne zaman alınabildiği sıklıkla sorgulanır. Bu bağlamda en çok merak edilen hususlardan biri ise kadın ve erkek bireylerin söz edilen ödeneği kaç yaşında alabildiğidir. Ancak belirtilmesi gereken en önemli husus yaşlılık maaşının hem kadınlar hem de erkekler tarafından aynı yaş sınırı aşıldıktan sonra alınabildiğidir. Yani yaşlılık maaşı başvurusu yapacak olan kadın ve erkek bireylerin mutlaka 65 yaşını doldurmuş olmaları beklenir.

Reklam
Reklam

65 yaş üstü maaşı kaç ayda bir alınır?

Bir diğer adıyla yaşlılık maaşı olarak bilinen 65 yaş aylığının ne sıklıkla ödendiği merak konusudur. Bu bağlamda yaşlılık maaşının yılda 4 defa ödendiği söylenebilir. Yani yaşlılık ödeneği alan kişiler yılda 4 defa güncel tutarı ilgili kurumlardan çekebilir. Bu açıklamaya bağlı olarak 65 yaş aylığının hak sahiplerinin hesaplarına 3 ayda bir yatırıldığı belirtilmelidir. 65 yaş aylığının hesaplara yatırıldığı aylar ise genelde mart, haziran, eylül ve aralık şeklindedir.

Tapusu olan 65 yaş maaşı alabilir mi?

65 yaş aylığının ödenmesinin temel nedeni bu yaşı dolduran bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin sağlanmasıdır. Bu nedenle yaşlılık aylığının maddi açıdan güçsüz olan bireylere ödendiği söylenebilir. Nitekim bu maaşa başvurulmadan önce incelenmesi gereken şartlara bakıldığında kişinin gelirinin belli bir seviyenin altında kalıyor olması gerektiği görülür. Dolayısıyla tapusu olan bir kişinin 65 yaş aylığı alması mümkün değildir. Bu durum yaşlılık aylığı ödeneği almak için başvuruda bulunan bir kişinin başvurusunun olumsuz olarak sonuçlanmasına yol açar.

Reklam
Reklam