Yaşlılıkta beslenmeye dikkat

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Seraceddin Çom, 65 yaş üzerindeki her 100 kişiden 90'ın da kronik bir hastalık olduğunu belirterek, yaşlıların beslenmelerine daha dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Çom, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde 65 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 90'ında genellikle bir kronik hastalık, yüzde 35'inde 2, yüzde 23'ünde 3 ve yüzde 14'ünde 4 ya da daha fazla hastalık bir arada bulunmaktadır. Yaşlı ölümleri de genellikle bu hastalıklara ve komplikasyonlarına bağlı olmaktadır. Yaşlılıkta sıkça rastladığımız kalp-damar, şeker, yüksek tansiyon, kanser, iskelet sistemi, böbrek gibi hastalıklardan korunmak için; sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak ve sigara içmemek gerekir.

Reklam
Reklam

Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılıktaki sağlık problemlerinin azalmasını, yaşla beraber ortaya çıkan kronik hastalıkların olumsuz etkilerinin azalmasını, sağlıklı hayat süresinin uzamasını sağlar" dedi.

Yeterli ve dengeli beslenmek için tüm besin gruplarından ihtiyaç duyulan miktarda alınması gerektiğini kaydeden Seraceddin Çom, şunları söyledi:

"Yaşlılıkta alınması gereken günlük besin miktarları ise; süt ve süt ürünleri; peynir, yoğurt, 2 su bardağı kadar süt. Et-yumurta, 3 köfte büyüklüğünde tavuk-balık, bir çay bardağı kuru baklagiller, 3-4 bardak sebze ve meyve, 2-3 adet, 3 ince dilim, bir küçük kase pilav ya da makarna yeterlidir". Sağlıklı hayat ve beslenme ilkelerini de şöyle sıralamak ise mümkün olduğunu belirten Çom,"Uygun vücut ağırlığını koruyun, her öğünde tüm besinlerden tüketin. Yemeklerinizde tuzu az kullanın, şeker, hamur işi ve tatlıları az tüketin. Kırmızı et yerine tavuk-balık tercih edin, katı yağ yerine sıvı yağ kullanın. Yiyecekleri kızartmadan kavurmadan pişirin. Kepekli ekmek tüketin.

Reklam
Reklam

Haftada 3-4 kez kurubaklagil pişirin. Bol sebze ve meyve tüketin. Bol sıvı gıdalar ve su için. Kesinlikle sigara ve alkol kullanmayın. Çay ve kafeini azatın. Düzenli olarak egzersiz yapın. Hareket içeren hobiler edinin" şeklinde konuştu.