YAŞ'tan dikkat çeken fotoğraf

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış dönemi toplantısı, bu sabah Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda başladı.

Suriye'deki iç savaşın neden olduğu güvenlik sorunları, çözüm süreci, bazı davaların Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moralleri üzerinde yarattığı olumsuz etki gibi kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde yapılan Yüksek Askeri Şura'nın sabahki toplantısının ardından Çankaya Köşkü'ne çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile komutanların yüzlerindeki mütebessim ifade dikkat çekti.

Fevzi Çakmak Salonu'nda toplandı

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış dönemi toplantısı, bu sabah Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda başladı. Fevzi Çakmak Salonu'nda yapılan toplantının sabahki bölümüne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık etti. Toplantıya Erdoğan'ın yanısıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katıldı.

Reklam
Reklam

Gül yemek verdi

YAŞ üyeleri, sabahki toplantının ardından Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YAŞ üyelerine Köşk'te öğle yemeği verdi. Köşk'ün internet sitesine konular video ve fotoğraflarda, Gül ile Erdoğan ve komutanların morallerinin yerinde olması ve yüzlerindeki mütebessim ifade dikkat çekti. Öğleden sonra karargahta devam edecek toplantının ardından Orgeneral Özel ile Milli Savunma Bakanı Yılmaz, saat 18.30'da yeniden Köşk'e çıkacak. Özel ile Yılmaz, Yüksek Askeri Şura sonuçlarını Gül'e arz edecek. YAŞ kararları Gül'ün onayının ardından tekemmül etmiş olacak.

Harbe hazırlık

Albay ve generallerin terfileri geleneksel olarak Ağustos ayındaki şurada ele alındığı için bugünkü toplantıda, terfi - atama işlemleri ele alınmadı. Toplantının genel gündemini, Türk Silahlı Kvvetleri'nin harbe hazırlık durumu oluşturdu. Suriye'deki gelişmeler nedeniyle 2. Ordu'nun yapısı ve harbe hazırlık durumu toplantının ana gündem maddeleri arasında yer aldı. Terör örgütü PKK'nın çekilmeyi durdurması ve iç güvenlik harekat bölgesindeki durum ile çözüm sürecinde gelinen aşamada toplantıda değerlendirilen konular arasında yer aldı.

Reklam
Reklam

Doğu Akdeniz'de güçlü donanma

Toplantıda ele alınan bir başka konu ise donanmanın özellikle Doğu Akdeniz'deki gücünün artırılması oldu. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin çalışmasına göre, küresel ticaretin yüzde 30'u, petrola ticaretinin de yüzde 25'i Akdeniz üzerinden yapılıyor. Suriye krizi, ABD, Rusya ve Çin başta olmak üzere büyük ülkelerin Akdeniz'deki askeri varlıklarını artırmasına neden oldu. Türkiye'nin de hem petrol - doğalgaz gibi enerji kaynaklarına sahip olması hem de deniz ticareti nedeniyle Doğu Akdeniz'de daha güçlü bir harp filosu bulundurma gereğinin toplantıda değerlendirilen konular içinde yer aldığı belirtildi.

Erdoğan'dan moral vurgusu

Toplantının sabahki bölümünde, komutanların, başta Balyoz olmak üzere askeri personelin yargılandığı davaların TSK personelinde yarattığı moral etki üzerinde durdukları yorumları da yapıldı. Başbakan Erdoğan'ın, toplantı öncesindeki Anıtkabir ziyareti sırasında, özel deftere, "Türk Silahlı Kuvvetlerimize her zaman olduğu gibi bu süreçte de çok önemli görevler düşmektedir. Binlerce yıllık bir geleneğin bugünkü temsilcisi olan Silahlı Kuvvetlerimizi, donanımı, insan gücü ve moraliyle en ileri seviyelere ulaştırmak için üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz" diye yazması dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Jandarmanın durumu

Hükümet; demokratikleşme yönünde atılması planlanan adımlar çerçevesinde askeri yönden Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı bulunan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin fiilen dördüncü kuvvetini oluşturan Jandarma Genel Komutanlığı'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanması için çalışma başlattı. Çalışmada; yaklaşık 200 bin kişilik silahlı güce sahip jandarmanın; iki ana unsurdan oluşması öngödürülüyor. Buna göre, iç güvenlikle ilgili jandarma birlikleri zaman içinde profesyonel kır polisine dönüşecek. Jandarmanın diğer birimi ise sınır güvenliği ile gümrük kapılarının güvenliğinden sorumlu olacak. Toplantıda, bu konudaki çalışmanın askeri boyutunun da ele alındığı kaydedildi.