Yatağan'da patlama: 3. ünite devre dışı

Muğla - Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde kurulu Yatağan Termik Santrali'nin 3. ünitesi, kazana buhar taşıyan borularda meydana gelen patlama nedeniyle devre dışı kaldı.

Edinilen bilgiye göre, 28 Kasım günü santralin üçüncü ünitesinin kazanına buhar taşıyan borularda patlama meydana geldi. Patlamanın yol açtığı arızanın giderilememesi üzerine üçüncü ünite bugün devre dışı kaldı. Enerji üretimine birinci ve ikinci ünitelerle devam ediliyor. Yatağan Termik Santrali Müdürü Aziz Tığ, 3. ünitede ortaya çıkan arızayı gidermeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Santralde üç ünite var. Çalışma sistemi ve işleyişi bakımından üniteler birbirinden bağımsız. Her ünitenin içinde 200 kilometre uzunluğunda boru dolaşıyor. Borular buhar taşıdığı için sıcaklıkla birlikte genleşip patlayabiliyor ve kaçaklar oluşuyor. Bu durumlar normal. Böyle durumlarda üniteyi devre dışı bırakıyoruz. Üçüncü ünitede kazana buhar taşıyan borulardan birinin patladığı belirlendi. Patlayan boruyu değiştirmek ve buhar kaçağını ortadan kaldırmak için 3. üniteyi devre dışı bıraktık."

Ekiplerin arızayı gidermek için aralıksız çalıştığını kaydeden Tığ, Pazartesi günü ünitenin yeniden devreye alınmasının planlandığını bildirdi. Tığ, "Termik santrallerin bir ömrü vardır. Biz yaptığımız revizyon ve bakımlarla ömrünü uzatıyoruz. Yatağan Termik Santrali'nin bakım ve revizyonları doğru yapılırsa, bu şekilde 20 yıl daha çalışır. Santralin baca gazı arıtma tesisinde sorun yok. Baca gazı arıtma sistemi sorunsuz çalışıyor" diye konuştu.