Yatağınızı düzenli olarak temizliyor musunuz?

Yatağınızı düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin!

Yatakta çok fazla vakit geçirmemize rağmen, yatak temizliği birçok kez ihmal edilen, daha doğru gözardı edilen bir konudur. Yatak çarşaflarını değiştirerek, yatak temizliği sağlanamaz. Çarşafın altında kalan yatağın da düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor ki, bakteri ve akarlar yok edilebilsin.


1- Düzenli temizlik yapın

Yatağınızı vakumlu elektrik süpürgesi ile temizleyin. Böylece üzerinde bulunan tozları düzenli olarak almış olursunuz. Düzenli olarak yapacağınız temizlik sırasında döşeme temizleyici maddeleri de kullanabilirsiniz. Cildinizle temas edeceği düşünülerek üretilen bu maddeler size zarar vermezkenk, yatağınızdaki akarları yok edecektir.

Reklam
Reklam

2- Tanımlanamayan lekeler

Bir spreyin içinde birkaç damla limon damlatın. Su ile karıştın. Lekelerin üzerine sıkın ve 5 dakika bekletin. Ardından temiz ve emici bir bez ile lekeyi ovun. Bu işlem sırasında bir miktar bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz.


3- Kan lekeleri

Kan lekeleri için oksijenli su kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine bir miktar oksijenli su dökün. Köpürdükten sonra iyice kurulayın. Lekeyi tamamen çıkarmayabilir ama lekenin renginin açılmasını sağlayacaktır. Kan lekelerini çıkarırken kesinlikle sıcak su kullanmayın. Size bir başka önerimiz de şu olacak. Suya tuz ekleyin ve bir sprey şişesinin içine çözülmesini sağlayın. Sonra lekenin üzerine uygulayın. Kan lekelerinin çözülmesine etkili olacaktır. Bir başka öneri de karbonattır. Büyük bir kase içine karbonat ile suyu karıştırın. Temiz bir bezle kan lekesini silin. 30 dakika bekletin. Ardından soğuk su batırılmış bir havlu ile durulayın. Bir diğer öneri; deterjan uygulanmasıdır. Bir kapta bulaşık deterjanı ile suyu karıştırın. Çözelti içinde beyaz bir bez daldırın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Yavaşça bir diş fırçası ile etkilenen alanı fırçalayın. Ardından durulayın ve bölgeyi kuru bir havlu ile kurutun.

Reklam
Reklam

4-Sigara kokularını giderme

Yukarıdaki yöntemlerin tümünü uygulayabilirlsiniz. Ayrıca nevresim takımlarını sık sık değiştirmeniz, sigara kokusunun yatağınıza sinmesini önleyecektir. Bunun yanısıra yatağınızdaki sigara kokusunu gidermek için koku gidericilerden kullanabilirsiniz.


5- Küf lekeleri ve kokuları

Küf lekelerinin büyük bir kısmı rutubetten kaynaklanır. Eğer rutubet sorunu yaşıyorsanız, güneşli havalarda yatağınızı güneşe çıkarın. Yatağınızın havalanmasını ve kurumasını sağlayacaktır. Küf lekelerini silerek veya vakum yapabilen elektrik süpürgesi ile yok edebilirsiniz. Yatağınızı güçlü elektrik süpürgesi ile süpürürken, her iki tarafını da süpürmeyi unutmayın. Size bir başka önerimiz de yatağınızı Izopropil alkol ile silmeniz. Suya bir miktar izopropil alkon ilave edin. Süngerle yatağınızı silin. Ardından ılık su ile durulayın. izopropil alkol çok güçlü bir dezenfektan olduğu için yatağınızdaki akarları yok edecektir.


6- İdrar lekesi ve kokuları

Yatakta idrar varsa öncelikle mümkün olduğu kadar fazla sıvıyı kurutun. Lekeyi silmek için bez kullanmanızı önermiyoruz. İdrar lekesinin üzerine karbonat dökün. Bir gece bekleyin. Ertesi gün elektrik süpürgesiyle karbonatın çekin. Alternatif olarak oksijenli su ile karbonatın karıştırın. Bu karışımı sprey olarak lekenin üzerine sıkabilirsiniz.

Reklam
Reklam

7-Farklı bir idrar lekesi ve kokusu çıkarıcısı

Bir karıştırma kabına bir çay bardağı su, bir çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı kadar bulaşık deterjanı ve 2 yemek kaşığı karbonat ve birkaç damla dezenfektan ilave edin. Hepsini karıştırın. Temiz bir bez yardımıyla sert bir şekilde lekenin üzerine sürün.
Bittiğinde, su ile yüzeyi silin. Çözeltiyi kesinlikle yatağın üzerine dökmeyin. Nemli olan yatağın üzerine yine karbonat dökün ve bir gece bekledikten sonra karbonatın elektrik süpürgesiyle çekin.