Yatalak Hastaların Beslenme Sorunu Mideye Yerleştirilen Tüp İle Çözülüyor

Iğdır Devlet Hastanesi, yoğun bakım hastaları, yatalak hastalar ve felçli hastalar için önemli bir uygulamayı...

Iğdır Devlet Hastanesi, yoğun bakım hastaları, yatalak hastalar ve felçli hastalar için önemli bir uygulamayı daha hayata geçirdi.

Türkiye’nin en doğusunda bulunan Iğdır Devlet Hastanesi önemli bir uygulamayı daha hayata geçirerek, Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) yöntemi ile Latife Sağlam (85) isimli yatalak hastanın midesine tüp yerleştirildi. Özellikle yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören ve normal yollardan beslenemeyen hastalar için PEG yönteminin Iğdır Devlet Hastanesi’nde de yapılabilindiği ifade eden Gastroenteroloji Uzm. Dr. Mehmet Alpua, bu uygulama sayesinde sonda ile burundan beslenmek zorunda kalan hastalar mideye direk olarak beslenme tüpü takılması sayesinde çok rahat olacağını söyledi. Alpua, “Daha çok yutma sorunu olan, felçli yaşlı kanserli hastaların bir şekilde beslenmesi gerekiyor. Bu da mideye bir tüp takılarak yapılması lazım. Bu uygulama iki şekilde yapılabilinir. Belki cerrahi olarak da yapılabilinirdi, ama endoskopik olarak yani tıp dilinde ‘Perkütan Endoskopik Gastrostomi’ işlemle hastanın midesine bir tüp yerleştiriyoruz. Buradan hasta beslenmeye devam edebiliyor” dedi.

Reklam
Reklam

Bu operasyonun Iğdır’da ilk kez yapıldığının ifade eden Alpua, inşallah bu yöntemle hastalara faydalı olacaklarını belirtti.

“IĞDIR’DA BU YÖNTEM İLK KEZ YAPILDI”

Artık hasta ameliyata alınmadan PEG yöntemiyle basit bir yöntemle beslenme sorunu çözüleceğini gururla belirtmek istediklerini belirten Iğdır Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzman Dr. Bülent Kaya, “Bu uygulama artık Iğdır Devlet Hastanesi’nde başlamıştır. İlimizdeki hastanelerinde vatandaşlara daha iyi hizmet etmek amacı gerek ekipman ve cihaz konusunda, gerek ise uzmanların burada görev yapmaları konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buradaki amacımız Iğdır’da sağlık anlamında ve her türlü başarılı cerrahi operasyona cevap verecek bir tam donanımlı hastane oluşturmaktır" dedi.

“BU İŞLEMİN IĞDIR’A YAPILMASI HASTA VE HASTA YAKININA KOLAYLIK SAĞLIYOR”

Hasta konforu ve sağlığı acısından bu işlemin çok faydalı olacağını belirten Iğdır Devlet Hastanesi Yoğum Bakım'dan sorumlu Dahiliye Uzm. Dr. İrfan Tursun, “Bu tür sorunları olan hastalara bu işlem yapılmasa, diğer komplikasyonlar acısından, akciğer enfeksiyonu acısından riskli bir durum olur. Ve de bu hastada yaşam kalitesini ve yaşam süresini azaltma durum olur. Bu yöntemle saydığımız bütün sorunları çözmüş oluyoruz. Bu işlemin yapılmasının ardından en önemlisi bunun takip altında tutulmasıdır. Bu işlem daha önce Iğdır’a yaklaşık 300 kilometre uzaklıktaki bölge ve üniversite hastanelerinde yapılıyordu. O acıdan bu işlemin burada yapılması hem hasta hem de hasta yakını acısında ciddi kolaylık sağlıyor. Çünkü olası bir komplikasyon durumunda uzaktaki hastaneye yatalak hastanın götürülüp getirilmesi maddi ve manevi zorluklarının yaşanmasını da engellenmiş olunuyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: