"Yatarken sobaya kömür atmayın"

AYDIN (İHA) - Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyararak, yatarken sobaya kömür atılmamasını istedi.

Çobanoğlu, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte soba, baca, ocak ve şöminelerden sızan karbonmonoksit gazının birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirterek, bu zehirli kimyasalın gazyağı, odun, kömür, ev içinde mangal yakılması ve şofben yanması sırasında açığa çıkabildiğine de dikkat çekti. Şofben ya da sobaların iyi yanması durumunda dahi karbonmonoksit çıkardığına işaret eden Çobanoğlu, soba ve şofben yakılan yerlerin geniş ve havalandırmasının iyi olması gerektiğini kaydetti. Oksijeni az olan yerlerde yanmaların karbonmonoksit oluşumunu kolaylaştırdığını ifade eden Çobanoğlu, "Halk arasında kömür çalığı olarak bilinen mangalda yanan kömüre bağlı zehirlenmelerde bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu zehirli madde, sobaya atılan kömürlerin tam olarak tutuşmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Gazın renksiz ve kokusuz olması fark edilmesini engellediği için ölüm çoğu zaman kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle yatmadan önce sobaya kömür atılmaması ve baca temizliğinin ihmal edilmemesi önemlidir" dedi.

Reklam
Reklam

Baca temizliğinin düzenli olarak yapılması, soba yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi, ekonomik nedenlerden ötürü kalitesiz kömür kullanımı ve fırtınalı havalarda ek önlemlerin alınmaması gibi faktörlerin zehirlenmelerde etkili olan faktörler olduğu da belirtildi. Karbonmonoksit zehirlenmelerinden özellikle kansızlık, kronik bronşit, kalp ve damar rahatsızlığı olan hastalar ile yeni doğanlar ve hamile kadınların daha çok etkilendiği ifade edilerek, korbonmonoksitin kapalı alanlarda 15-20 dakika içerisinde öldürücü seviyede zehirlenmeye yol açtığı kaydedildi.