Şu anda yabancı yatırımcıların Türkiye ile ilgili planlarını beklemeye aldıklarını, en önemli beklentinin uyum yasalarının çıkmasının ardından AB'ye tam üyelik yolundaki diğer gelişmeler olduğunu vurgulayan Oflas, 11 Eylül sonrası Amerika'dan büyük ölçüde çekilen Arap sermayesinin de Türkiye'ye gelmek için uygun ortamı beklediğini belirtti.
Proje finansman yönünde bankanın önümüzdeki dönemde daha "aktif" olmak istediğini ancak AB ile ilgili gelişmelerin kendileri için önemli olduğunu da ifade eden Oflas seçim ekonomisi uygulanamayacağını, faiz seviyelerinde büyük bir hareketlilik beklemediklerini söyledi.
Türkiye'ye yatırım yapmayı planlayan yabancı sermayenin tamamen durduğunu belirten Oflas şu değerlendirmelerde bulundu:
"Seçim ve AB konusunda gelişmeler bekleniyor. Özellikle Arap sermayesi ve Körfez ülkeleri tarafında da büyük ilgi var. Özellikle 11 Eylül sonrasında Amerika'dan geri çekilen büyük bir para var. Suudi Arabistan'da örneğin gayrimenkul fiyatları bir yılda üç misli arttı. Çünkü sermaye yurtdışından geri geldi. Piyasalarda faiz düşük enflasyon da olmadığından paranın bir yerlere gitmesi lazımdı. O da gayrimenkul yönünde oldu. Fiyatlar arttı. Türkiye de yapacağı atılımlarla bir şekilde bu sermayeyi çekebilir. Ancak şu anda yabancı yatırımcı Türkiye'ye pek sağlam bakmıyor. Örneğin enflasyon muhasebesi olmaması firmaların belini kırıyor. Türkiye para getiriyorsunuz getirdiğiniz döviz öyle kalmıyor. Çünkü onun üzerinden vergi ödüyorsunuz. Yabancı yatırımda bir problem çıkarsa hukuk tarafı çok yavaş işliyor. Bu şartlarda yabancıları Türkiye'ye getirmek çok zor. Onun için AB konusunda somut adım atmak çok önemli. Çünkü hukuk kuralları AB'ye yakınlaşacak. Biz de her alanda örneğin enflasyon muhasebesine geçeceğiz. Ancak bugünkü şartlarda Türkiye'ye para getirmekte çok zorlanıyoruz."
Kasım ayında yapılacak seçimler için ortada seçim ekonomisi uygulayacak imkan olmadığını, bürokratların elinin oldukça güçlü olduğunu vurgulayan Oflas "Partilere verilmesi gereken yardım ve normal seçmen harcamaları dışında fazla bir harcama olamaz. Faizlerde de farklı gelişme beklemiyoruz" dedi.
Gelecek dönemde faizlerle enflasyon arasında dengesizlik sorununun çıkabileceğini de söyleyen Oflas, "İç borçta bu para ödenmeyebilir sorusu ortaya çıkarsa belki tekrar bir fiyatlama yapılır. Ancak bunun da olması zor. Çünkü piyasa oyuncuları yani bankalar eğer gelecek hükümet bir swap işlemi daha yapalım diye teklifte bulunursa kabul ederler. Yeter ki önümüzü görelim" diye konuştu.
Kaynak: İHA